Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Skvělý začátek Hyundai na domácím hřišti Toyoty

Skvělý začátek Hyundai na domácím hřišti Toyoty

Japonská rallye – čtvrtek

Začátek Japonské rallye domácí fanoušky příliš nepotěšil. Úvodní superspeciálku na Toyota Stadium o délce 2,10 km totiž ovládli jezdci Hyundai. Zatímco nejrychlejší čas zajel Thierry Neuville, na druhém místě skončil se ztrátou sedmi desetin Esapekka Lappi. Nejlepší trojici zkompletoval Ott Tänak. Nejrychlejším z jezdců Toyoty byl až pátý Takamoto Kacuta.

„Nejsme pod žádným tlakem. Jenom si to užíváme a zkusíme zabojovat o další vítězství. To je tento víkend naším cílem, i když to nebude snadné. Sice nás čeká náročný víkend, ale těším se na to,“ hodnotil Neuville svůj vydařený vstup do soutěže.

Ačkoli titul mistra světa si zajistil již na Středoevropské rallye Kalle Rovanperä, neznamená to, že by Neuville tento víkend neměl o co hrát. Stále totiž může dosáhnout na celkové stříbro, což se mu v minulosti podařilo již pětkrát. Momentálně se ale nachází na celkovém třetím místě, odkud zaostává o sedm bodů za Elfynem Evansem. Šanci na celkové druhé místo stále má i Ott Tänak. Estonec už je ale za Evansem o 29 bodů pozadu.

Sedmidesetinový rozestup není po úvodní superspeciálce pouze mezi Neuvillem a Lappim. Stejně velká mezera existuje i mezi druhou a třetí příčkou, tedy mezi Lappim a Tänakem.

Nevýrazná Toyota



Zatímco Hyundai mohl po první z dvaadvaceti rychlostních zkoušek oslavovat, u Toyoty nebyli se vstupem do domácí soutěže příliš spokojeni. Nejlépe dopadl z jezdců domácí značky Takamoto Kacuta, který kromě nejlepší trojice nestačil ani na čtvrtého Daniho Sorda. Za Neuvillem zaostal o 3,1 sekundy.

„Tlačil jsem na to až moc. Chtěl jsem tuto rychlostní zkoušku vyhrát, ale nebyl jsem dostatečně rychlý,“ mrzelo domácího miláčka.

U Toyoty budou doufat v lepší zbytek soutěže. Foto: Toyota Gazoo Racing WRC


Zatímco úřadující šampion Kalle Rovanperä zajel šestý čas, Sébastien Ogier skončil osmý a Elfyn Evans dokonce až devátý. Pro Brita by aktuální pořadí soutěže znamenalo, že přijde o stříbro v průběžném pořadí. Před Ogiera i Evanse se vešel dokonce i Adrien Fourmaux. Letošní britský mistr nahrazuje na závěr sezony u M-Sportu Pierra-Louise Loubeta. Do vozu specifikace Rally1 se vrací po roční pauze.

„Nedařilo se nám, stejně jako ostatním Toyotám. Auto se řídilo složitě,“ kroutil hlavou Rovanperä. Dvojnásobného šampiona podpořil i ten osminásobný. „Musíme se zaměřit na to, proč jsme ztratili čtyři vteřiny. Neriskoval jsem, ale i tak jsme ztratili hodně,“ řekl Ogier.

Bývalý pilot F1 i rodinná dvojice


O zajímavé tváře není při Japonské rallye nouze ani mezi nepravidelnými účastníky. V soutěži totiž startuje stejně jako loni bývalý pilot F1 Heikki Kovalainen. Fin opět usedá do Škody Fabie R5, se kterou se loni stal mistrem Japonska. Letos s tímto autem působil nejenom v Japonsku, ale také ve svém domovském šampionátu. Mezi účastníky najdeme i Norihika Kacutu, který je otcem jezdce Toyoty Takamota. I on startuje s vozem této značky. Jde však o koncept vozu Toyota GR Yaris Rally2, který se bude na podnicích mistrovství světa objevovat pravidelně od příštího roku.

Zatímco Kovalainen obsadil na úvodní vložce 13. příčku, Kacuta skončil šestnáctý. U Kovalainena ale neprobíhalo vše hladce. „Atmosféra byla skvělá. Jen jsme měli nějaké menší potíže s ruční brzdou,“ nechal se slyšet v cíli.

Heikki Kovalainen se po roce opět postavil elitě WRC. Foto: Rally Team Aicello


V klasifikaci WRC 2 zajel Kovalainen čtvrtý čas. Nejrychlejší byl v této třídě Nikolaj Grjazin před Andreasem Mikkelsenem a Kajetanem Kajetanowiczem. Grjazin se kromě první pozice WRC 2 nachází také na desáté příčce celkového pořadí, což by mu zaručovalo jeden bod i do absolutní klasifikace WRC.

Ve WRC 3 startuje pouze Jason Bailey. Kanaďan tak po čtvrteční superspeciálce logicky vede.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: WRC

Komentáře ke článku