Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Rapid Spaceback

Škoda Rapid Spaceback

Představení vozu nižší střední třídy

Modernizovaná Škoda Rapid je vybavená i tříválcovým motorem 1.0 TSI. V Česku se stala nejžádanějším vozem nižší střední třídy.

Model Rapid je zdánlivě trochu v pozadí svých žádanějších sester Octavie a Fabie. A i když se u nás Rapidu prodá sotva polovina toho, čím se může pochlubit duo Fabia a Fabia Combi, je stále jedním z vůbec nejžádanějších aut v Česku. Navíc vede třídu kompaktních aut, a to s pořádným náskokem před VW Golf.

Není se čemu divit. Rapid se nabízí ve dvou verzích, jako praktický liftback s prodlouženou zádí (skrývající obdivuhodný kufr o objemu 550 l) a mladistvěji působící hatchback s kratší, ale dynamičtější karoserií (i u ní je ale prostor na zadních sedadlech a kufr se 415 l ve své třídě bezkonkurenční). Kromě mimořádného prostoru přináší širokou nabídku motorů a hlavně výhodný poměr užitné hodnoty a ceny. Modernizace sice znamenala jen decentní úpravy tváře, takže jiné světlomety a nárazník odhalí stěží i znalci, ale na konstrukci a výbavě se odehrály podstatnější změny.

Hlavní novinkou, která se objevila i pod kapotami Fabie a Octavie, je nový přeplňovaný litrový tříválec 1.0 TSI. Komu kombinace litru a tří válců nahání husí kůži, měl by ve svém rychlém úsudku trochu zpomalit. Tento motor překvapil v řadě srovnávacích testů i zkušené odborníky jak doma, tak v Německu nebo Spojeném království, a to hlavně svým vyváženým chodem, solidní pružností a v praxi i lepší dynamikou než starší čtyřválec 1.2 TSI, jehož je nástupcem.

 

 

 

V Rapidu se chlubí výkonem 70 nebo 81 kW (95 a 130 koní), což kompaktnímu Spacebacku zajišťuje velmi dobré jízdní schopnosti: nejvyšší rychlost 184 a 198 km/h, zrychlení z klidu na stokilometrovou rychlost za 11,0, resp. 9,8 s a spotřebu benzinu 4,5 až 4,6 l/100 km. Slabší verze se na přání dodává dokonce s novou sedmistupňovou dvojspojkovou převodovkou a s cenou od 334 900 Kč patří mezi nejdostupnější „dospělé“ vozy s automatickým řazením.

Základní cena Spacebacku činí 299 900 korun. V ní je zahrnuta kompletní sada bezpečnostních systémů v čele se stabilizačním, šest airbagů, rádio, centrální zamykání i klimatizace. Téměř samozřejmým příplatkem je prodloužení záruky a mobility na 5 let/100 000 Kč za 2000 Kč. Vyšší verze mohou mít nové bixenonové světlomety, a to i s asistentem dálkových světel, který za tmy monitoruje situaci před vozem a při rychlostech nad 60 km/h umí odhalit vpředu jedoucí vůz ze vzdálenosti až 400 m, protijedoucí dokonce od 1000 m. Další zajímavou inovací je propracované připojení k internetu a mobilní služby.

 

 

 

Komentáře ke článku