Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Papamobil Škoda Rapid

Papamobil Škoda Rapid

Papež František se bude vozit v autě české značky

Kompaktní liftback Rapid 1,0 TSI se během posledního srpnového víkendu stane historicky prvním papamobilem se značkou Škoda. Škoda Auto již do Irska odeslala tři mírně upravené automobily, které budou Svatého otce a jeho doprovod přepravovat během Světového setkání rodin. Logisticky bude papežovy cesty po Irsku zajišťovat flotila složená z vozů Škoda Superb, Karoq a Octavia.

Tři identická vozidla dostala i unikátní evidenční čísla. Jedno připomíná návštěvu papeže Jana Pavla II. v Irsku v roce 1979, druhé letošní návštěvu papeže Františka a třetí obsahuje číslice 9093, které vizuálně znázorňují anglický výraz POPE, tedy papež.

Trojice rapidů se od sériových vozů liší pouze nepatrně. Místo tónovaných mají čirá skla, na zadní sedačce mají středovou opěrku a na karoserii je připevněna malá vlajka Vatikánu. Karoserie mají speciální tmavomodrý lak.

Apoštolskou cestu Svatý otec začne v sobotu 25. srpna zdvořilostní návštěvou irského prezidenta v jeho sídle v Áras an Uachtaráin a setkáním s veřejnými představiteli země. V Dublinu navštíví katedrálu St. Mary Pro a soukromě kapucínské charitativní zařízení pro rodiny bez domova. V podvečer se vydá na Festival rodin v Croke Parku. V neděli ráno 26. srpna se papež letecky přesune do Knocku na severozápadě ostrova a po návratu do Dublinu na Světové setkání rodin bude celebrovat mši svatou v Phoenix Parku pod širým nebem. Po ní se setká s irskými biskupy. 

Papež František už od počátku svého pontifikátu překvapuje svět pokorou a skromností. Už jako kardinál v Buenos Aires cestoval po městě autobusy MHD. Vyzývá církev ke skromnosti a větší péči o chudé. Kněze vyzval, aby se vzdali svých luxusních limuzín. Sám jde příkladem. Na veřejné audienci na náměstí sv. Petra v Římě jel ve speciálně upraveném otevřeném autě Hyundai Santa Fe, v Jižní Koreji se nechal vozit ve voze Kia Soul, pro cestování po USA si vybral Fiat 500L a ve Švédsku použil Fiat Tipo.

Komentáře ke článku