Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nové Audi A1 Sportback

Nové Audi A1 Sportback

Jen s pětidveřovou karoserií a bez turbodieselů

Úspěšný kompaktní model po osmi letech apřichází ve druhé generaci. A1 Sportback povyrostl do délky na 403 cm i šířky 174 cm. Díky tomu se zvětšil i objem zavazadlového prostoru vzrostl na 335 l, se sklopenými opěradly zadních sedadel na objem 1090 l.

Na výběr jsou jen už dobře známé zážehové motory TFSI s rozsahem nejvyššího výkonu od 70 kW (95 k) do 147 kW (200 k). Základem nabídky je tříválec 1,0 l, u vrcholných verzí se jedná o čtyřválce 1,5 l nebo 2,0 l. Všechny přeplňované turbodmychadlem, s přímým vstřikováním benzinu a filtrem pevných částic. Pro všechny se nabízí přímo řazená převodovka nebo sedmistupňová dvouspojková S tronic, pro nejvýkonnější dvoulitr šestistuopňová S tronic.

Kromě základního je na přání k dispozici tužší sportovní a vrcholnou verzí je sportovní podvozek vybavený adaptivními tlumiči. A1 Sportback může být na přání vybaven systémem řízení jízdní dynamiky Audi drive select.

Nové Audi A1 Sportback je již v základní verzi vybaveno plně digitálním panelem sdružených přístrojů s 10,25“ HB displejem a multifunkčním volantem. Na přání dodávaný Audi virtual cockpit poskytuje řidiči v jeho zorném poli rozsáhlé informace včetně služeb Audi connect. Sérově dodávaný systém MMI Radio se ovládá prostřednictvím multifunkčních tlačítek na volantu. Systém MMI Radio plus zahrnuje 8,8“ dotykový displej MMI se vzhledem černého panelu. Nejvyšší varianta MMI Navigation plus nabízí 10,1“ dotykový displej MMI. Je-li k dispozici aktivní datové připojení, lze automaticky stáhnout a instalovat až čtyři bezplatné aktualizace mapových podkladů ročně. MMI Navigation plus ve spojení s Audi connect nabízí funkce z vyšší třídy, například hybridní vedení trasy, které uskutečňuje výpočet trasy v cloudu a zohledňuje v něm kompletní stav dopravy. Se systémem MMI Navigation plus může zákazník využívat také internetové služby Audi connect, které poskytují mimo jiné turistické informace, informace o parkovacích místech a dopravě.

Tři varianty interiéru advanced, design selection a S line nabízejí velké možnosti výběru barev a materiálů podle individuálního vkusu. Na přání dodávané osvětlení kontur a dekorační osvětlení nabízí světelné prvky LED ve 30 vybraných barvách.

Asistenční systémy modelu Audi A1 Sportback pocházejí z vyšší třídy. Součástí sériové výbavy je mj. Audi pre sense front. Radarový senzor rozpoznává kritické situace před vozem, způsobené jinými vozidly, přecházejícími chodci nebo cyklisty, a to i za špatné viditelnosti, například v mlze. Jakmile Audi pre sense front rozpozná hrozící kolizi, upozorní řidiče a pokud nereaguje začne automobil zpomalovat a až do úplného zastavení.

Adaptivní tempomat pracuje na základě radarového snímání situace před vozidlem. Audi A1 Sportback s ním udržuje požadovanou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla. Je-li vůz vybaven převodovkou S tronic, pokrývá systém rozsah rychlostí od 0 do 200 km/h, s přímo řazenou převodovkou je funkční od 30 km/h. V popojíždějící koloně brzdí Audi A1 Sportback pomocí funkce Stop & Go (ve spojení s převodovkou S tronic) za vpředu jedoucím vozidlem až do úplného zastavení.

Zahájení prodeje nové generace je plánováno na listopad. Novinkou pro modelovou řadu A1 je modulární struktura výbavových linií, která umožňuje větší flexibilitu. Poprvé mohou zákazníci zcela libovolně vzájemně kombinovat jednotlivé výbavové linie pro exteriér a interiér.

 

 

 

 

Komentáře ke článku