Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Moderní krádež pohonných hmot s pomocí hackerů

Moderní krádež pohonných hmot s pomocí hackerů

Jak byl z čerpací stanice v Detroitu odcizen benzin

Krádeže v éře počítačů a internetu dostávají novou podobu. V Detroitu se hackeři napojili na čerpací stanici, což jim umožnilo bezplatně za hodinu a půl načerpat 600 galonů (2270 l) benzinu v hodnotě 1800 dolarů (40 000 Kč - počítáte správně: při ceně 3 dolary za galon vychází litr za asi 17,50 Kč…).

Detroitská policie uvedla, že lupiči se na dálku napojili na čerpadlo nejen proto, aby umožnili odběr zdarma, ale způsobili také to, že ignorovalo příkazy počítače z kontrolní stanice, což zabránilo jeho vypnutí.

Napaden byl jen jediný stojan. Obsluha stanice detroitské policii oznámila, že poté, co u něj zjistila podivné dění (po 90 minutách!), nemohla vypnout čerpadlo, zatímco ke stanici přijížděly automobily a čerpaly benzin.

„Snažil jsem se to zastavit, ale nefungovalo to. Snažil jsem se to zastavit z obrazovky, ale ani to nefungovalo. Snažil jsem se to zastavit ze systému, ale nic nefunguje,“ řekl operátor Aziz Awadh. Stojan nakonec dokázal vypnout pouze pomocí speciální nouzové soupravy a poté zavolal policii.

Detroitská policie si není jistá, jestli všech 10 tankujících vozidel, které zachytila kamera, bylo určeno k loupeži. Některá se mohla ke stanici nevědomky dostat v době, kdy stojan nebyla pod kontrolou stanice. S ohledem na poměrně malý počet vozidel to znamená, že každé muselo odvézt v průměru 230 l, takže muselo jít o pickupy, SUV nebo minivany vezoucí sudy.

 

 

Komentáře ke článku