Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Značka MG opět žije a má se k světu

Značka MG opět žije a má se k světu

Také tradiční anglický výrobce roadsterů prodává SUV

Automobilku MG v roce 1924 založil Cecil Kimber. Získala si věhlas svými lehkými sportovními auty, která sklízela i úspěchy na závodních tratích. Postupem let značka MG přešla do koncernu Nuffield a spolu s ním do BMC, posléze British Leyland Motor. Po určitém období pod kontrolou BMW nakonec skončila jako součást MG Rover Group, která byla v roce 2005 likvidována konkurzem. 

MG

Práva na historickou anglickou značku získala Nanjing Automobile Group a v roce 2007 byla výroba vozů MG obnovena v Číně. V roce 2008 Nanjing přešla do majetku čínského gigantu SAIC (Shanghai Automotive je mj. i partnerem koncernu VW a pro čínský trh vyrábí vozy Škoda) a spolu s ní i značka MG. SAIC umožnil vznik prvního nového modelu po 16 letech a od roku 2011 se značka MG vrátila na britský trh.

V poslední době se jí ve Velké Británii celkem daří. Za červenec vykázala úžasný 166% meziroční růst prodeje, zatímco britský trh prodělal pokles o 5,5 %. Skutečností ale je, že celkem bylo letos v zemi prodáno 5099 vozů MG, což už tak působivé číslo není. Faktem ale je, že už za prvních sedm měsíců se zde letos prodalo víc vozů MG než vloni za celý rok.

Nejúspěšnějším modelem je kompaktní SUV (jak jinak) MG ZS, které se prodává se sedmiletou zárukou. Ani další modely v nabídce nejsou typické MG, tedy roadstery, ale městské miniauto MG3 a rodinný crossover MG GS. S jejich prodejem mimo Velkou Británii a  Čínu se zatím nepočítá.

MG
MG

 

Komentáře ke článku