Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nové značení paliv

Nové značení paliv

Palivové identifikační štítky s informací pro spotřebitele

Od října se v celé EU na stojanech u čerpacích stanic, tankovacích pistolích a u plnicího hrdla palivové nádrže nově prodávaných automobilů objeví jednotné identifikační štítky sloužící k označování typů motorových paliv. Od 12. října budou povinně u všech čerpacích stanic v EU, EHP (tj. Islandu, Lichtenštejnsku a Norsku) a v Makedonii, Srbsku, Švýcarsku a Turecku. V České republice by měly být od počátku října, ale většina čerpacích stanic je už používá.

Evropská unie se shodla na nových požadavcích, týkajících se označování čerpacích stanic a nově vyráběných vozidel s cílem pomoci spotřebitelům vybrat si kdekoliv bez problémů správné palivo.  Proto se v EU zavádí unikátní a jednotná sada identifikačních štítků, sloužící k označování typů motorových paliv. Budou umístěny na:
- všech nově vyrobených motorových vozidlech v bezprostřední blízkosti plnicího hrdla, resp. krytu nádrže paliva
- v příručkách vozidel (příp. v elektronické příručce dostupné prostřednictvím informačního systému vozidla)
- u všech veřejných čerpacích stanic na výdejních stojanech a na výdejní pistoli
- u prodejců vozidel.

paliva štítky
paliva štítky

Štítky budou umístěny u čerpacích a plnicích stanic na benzin, naftu, vodík (H2), stlačený zemní plyn (CNG), zkapalněný zemní plyn (LNG) a zkapalněný ropný plyn (LPG) v celé Evropské unii jasným a viditelným způsobem od 12. října 2018. Jelikož k uvedenému datu musí být požadavek označení splněn, výrobci vozidel a provozovatelé čerpacích stanic začnou tyto štítky používat už během přechodného období před zmíněným datem.

Štítky se objeví na všech nově vyrobených silničních vozidlech:
- mopedech, motocyklech, tříkolkách a čtyřkolkách
- osobních vozech
- lehkých užitkových vozidlech
- nákladních automobilech
- autobusech a autokarech.
Evropská legislativa vyžaduje štítky pouze u nových vozidel, která byla prvně uvedena na trh nebo registrována ke 12. říjnu 2018. Doplnění štítků na starší vozidla jejich výrobci nedoporučují.

Identifikační štítek je jednoduchý vizuální nástroj, jenž pomáhá spotřebitelům ověřit si, zda pro své vozidlo vybírají správné palivo. Stačí ohlídat si, aby se štítek u hrdla palivové nádrže vozu shodoval s označením na výdejním stojanu motorového paliva.

paliva štítky

Identifikační štítky pro benzinové, naftové, vodíkové typy paliv, stejně jako pro CNG, LNG a LPG mají individuální design.
Tvarem identifikačního štítku pro benzinový typ paliva je kruh. pro naftový čtverec a pro plynná paliva pravoúhlý kosočtverec
Další údaj se skládá z písmen a číslic. Písmeno značí biosložku - u benzinových paliv je to E jako etanol, u naftových B představuje biosložku přítomnou v naftě. Číslo vyjadřuje maximální podíl biosložky přítomné v palivu. U benzinu tedy E5 znamená maximum 5 % etanolu, E10 10 % a E85 85 % bioetanolu. U nafty představuje B7 naftu s maximem 7 % biosložky (MEŘO) a B10 s 10 %. Označení XTL je určeno pro syntetickou naftu (XTL není palivo ropného původu).

Paliva bez biosložky může prodejce označit slovně, ale v souladu s normou se musejí uvádět jako E5 nebo B7. Označení E0 nebo B0 nelze používat!

Označení je mezinárodní a identické ve všech zemích. Pro české motoristy je proto třeba zdůraznit, že typ paliva je určen tvarem identifikačního štítku, tedy benzin značí kruh, zatímco písmeno B uvádí podíl biosložky v naftě!

Použití benzinu E10 u moderních motorů počínaje emisním standardem Euro 4 (tzn. výroba po roce 2004) nepůsobí žádný problém. U starších motorů jednorázové natankování rovněž není problémem, ale jeho dlouhodobé použití může po čase vyvolat problémy s elastomery.

paliva štítky

Komentáře ke článku