Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Krvácejí i české čerpací stanice

Krvácejí i české čerpací stanice

Jejich příjmy se propadly v desítkách procent

Výpadek tržeb z březnových prodejů pohonných hmot v Česku kvůli dopadům opatření proti koronaviru jde do miliard. U benzinu došlo odhadem k poklesu o 30 procent, tedy o 1,4 miliardy korun, a u nafty o 20 procent, tedy 1,6 miliardy korun

ČTK to řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Další vývoj podle něj bude záležet na tom, jak budou restrikce uvolňovány a jak rychle se ekonomika opětovně nastartuje.

Například státní distributor paliv Čepro, který vlastní čerpací stanice EuroOil, minulý týden uvedl, že očekává letos propad čistého zisku v nejčernějším odhadu téměř o třetinu. Kvůli snížené poptávce některé pumpy v České republice přerušily dočasně provoz. Týká se to částí sítí MOL nebo Free1 GAS.

"U nás je celkem 4000 veřejných čerpacích stanic, vztáhneme-li tento údaj k celkové silniční infrastruktuře, je na každých čtrnácti kilometrech nějaká," prohlásil Loula. "Není nám znám případ, že by, při tak velké konkurenci, byl nedostatek paliva nebo vázlo zásobování. Za nouzového stavu je pak zcela bez problémů dost pohonných hmot i pro složky integrovaného záchranného systému a další odvětví náročná na spotřebu nafty - například zemědělství nebo stavebnictví."

Aktuální otázkou je možný přechod na bezobslužný způsob distribuce, který by ušetřil náklady na personál. Podle Louly je však takováto přestavba realizovatelná spíše ve střednědobém horizontu, i kvůli poměrně značné finanční náročnosti.

Komentáře ke článku