Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Od 1. října motoristy čeká řada změn

Od 1. října motoristy čeká řada změn

Změny v povinné výbavě, lékárničkách i sankce za stáčení tachometrů

Od 1. října začíná platit mnoho významných změn v předpisech pro motoristy.

MD změny od 1. října

Zmenší se obsah povinné výbavy vozidel, řidiči už nebudou muset s sebou vozit náhradní žárovky, pojistky nebo rezervu. Zároveň už také nemusejí měnit lékárničku po vypršení doby její použitelnosti. Při vjezdu do kolon bude nově platit povinnost vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Motorkáři zároveň už nebudou muset na kontrolu emisí a za stáčení tachometrů hrozí až půlmilionová pokuta.

Zjednodušení povinné výbavy

Nově v autě v rámci povinné výbavy nemusejí být náhradní pojistky, rezerva, klíč na matice ani příruční zvedák, ovšem pouze za předpokladu, že má provozovatel auta zajištěnou asistenční službu, která výměnu poškozené pneumatiky na území České republiky nepřetržitě dělá.

V lékárničce od 1. října nemusejí být trojcípý šátek, náplast s polštářkem a plastová rouška. Lékárničku nebude nutné měnit kvůli expiraci.

MD změny od 1. října

Sankce za nelegální stáčení tachometrů
Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích také nově zavádí sankce za nelegální stáčení tachometrů, a to až do výše 500 000 Kč. Také se zavádí sankce až 50 000 Kč pro mechanika, který při opravě nebo výměně tachometru nevystaví protokol, a až 10 000 Kč, pokud tento dokument při kontrole na STK nepředloží provozovatel vozidla.

Míříme především na jednotlivce a společnosti, které takovou činnost provádějí opakovaně a za úplatu. Běžné řidiče, kteří omylem koupí auto se stočeným tachometrem, poškozovat nechceme,“ uvádí ministr Ťok.

Ministerstvo dopravy se stáčením tachometrů bojuje už několik let. Prvním krokem byla příprava aplikace, kde je možné po zadání VIN zkontrolovat tachometr podle technických prohlídek. Dalším krokem bylo zavedení fotodokumentace na STK a stanicích měření emisí. Na příští rok ministerstvo dále chystá úpravu informačního systému STK, která bude automaticky upozorňovat na všechny případy, kdy by během kontroly byl zjištěn nižší stav počítadla tachometru než při předchozí návštěvě.

MD změny od 1. října

Ulička zachraňuje životy

Od října musejí řidiči nově při dojíždění do kolon vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.
Za neoprávněný vjezd do uličky může být uložena pokuta až 2500 Kč. Tímto krokem došlo ke sjednocení pravidel s okolními státy, zejména s Německem, Rakouskem a se Slovenskem, které chystá totožnou úpravu.

MD změny od 1. října

Motorkáři nemusejí na emise, na STK jednou za čtyři roky

Nově byla stanovena lhůta na pravidelné kontroly na stanicích technické kontroly (STK) na čtyři roky také pro větší motocykly (první kontrola u nových motocyklů po šesti letech, další po čtyřech letech). Vedle mopedů nyní ani motocykly s hmotností nad 400 kg nemusejí absolvovat měření emisí.

Komentáře ke článku