Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nová etapa spolupráce PSA a Toyoty

Nová etapa spolupráce PSA a Toyoty

TPCA bude v Kolíně nadále vyrábět auta pro obě společnosti

Společnosti Toyota Motor Corporation (TMC) a Groupe PSA (PSA) oznámily zahájení nové kapitoly úspěšného a vzájemně výhodného dlouhodobého partnerství na evropském trhu. 

TPCA

Toyota od ledna 2021 převezme majetkovou kontrolu nad závodem Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TPCA) v Kolíně Ovčárech. Podnik TPCA se společnou majetkovou účastí vznikl z popudu PSA a TMC v roce 2002 a součástí dohody byla i doložka o přezkoumání, která umožňuje oběma partnerům znovu posoudit výši svého akcionářského podílu. Výroba v závodě TPCA v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry byla zahájena v únoru roku 2005. V TPCA v současnosti pracuje 2400 lidí.

Závod se stane dceřinou společností společnosti Toyota Motor Europe (TME) a připojí se tak k sedmi dalším závodům, které Toyota nyní v Evropě již provozuje. Závod v Kolíně bude i nadále pro obě společnosti vyrábět minivozy segmentu A současné generace.

Toyota do budoucna plánuje, že ve svém kolínském závodu zachová výrobu i zaměstnanost. O podobě nové generace malých městských aut a především o jejich pohonných jednotkách. Toyota chce i nadále model Aygo mít ve svém výrobním programu jako lákadlo pro nejmladší zákazníky, pro které jde o první model této značky. Také PSA chce mít pro značky Citroën a Peugeot a velmi pravděpodobně i Opel malé městské auto, ovšem nepředpokládá u něj pohon se spalovacím motorem vzhledem k rostoucí snaze mnoha měst zakazovat jejich použití v městských centrech. Jenže elektrický pohon je pro tento na prodejní cenu velmi citlivý segment stále příliš drahý.

TPCA

Kromě dohody o TPCA Toyota Motor Europe (TME) bude od PSA odebírat kompaktní užitková vozidla (C-Van) ze svého španělského závodu Vigo a prodávat je v Evropě pod značkou Toyota. Ve Vigu PSA pro tento segment vyrábí novou generaci vozů Citroën Berlingo, Peugeot Partner a Opel Combo, držitele ocenění Dodávka roku 2019 (Van of the Year 2019). Už od roku 2012 Toyoty pod jménem Proace prodává vozidla vyráběná PSA ve francouzském závodu Hordain jako ekvivalent modelů Citroën Jumpy a Peugeot Expert. Toyota do budoucna pokryje část investičních nákladů spojených s vývojem lehkých užitkových vozidel a příslušnými průmyslovými investicemi.

Uzavření dohody komentoval výkonný viceprezident TMC Didier Leroy: „Dnešní oznámení odráží doplňující se charakter a vynikající vztahy panující mezi Groupe PSA a Toyotou. Tato dohoda umožňuje každé z firem využívat své silné stránky a současně sdílet náklady na technologie a vývoj. Náš závazek vůči kolínskému závodu je důkazem filozofie Toyoty vyrábět vozy v místě jejich prodeje i našich dlouhodobých výrobních aktivit v Evropě.“

IVOTY 2018 PSA

 

Komentáře ke článku