Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Našel se Pontiac, ve kterém jezdil Steve McQueen

Našel se Pontiac, ve kterém jezdil Steve McQueen

Nalezen ve stodole po 39 letech

Vůz byl použit v posledním filmu, ve kterém se Steve objevil. Jako lovec zločinců, kterému se přezdívalo Taťka, se ve snímku Lovec proháněl v Pontiacu Trans-Am a honil kriminálníky, kteří porušili podmínky kauce. Kaskadérský tým však dva vozy zničil.

I když si tohoto herce většina lidí spojuje s Fordem Mustang z filmu Bullitův případ, případně se starými motorkami z Velkého útěku, Pontiac je pro něj i zde nezdolný parťák. Pro film bylo použito celkem šest nových vozů.

Produkce se během filmu neobešla bez pozornosti diváků. Jeden z nich, farmář Harold McQueen (mezi ním a hercem není žádná spojitost), se nabídl, že bude dělat štábu dobrovolníka. Na natáčení byl k ruce, když bylo potřeba odtáhnout zničený kaskadérský vůz, protože měl k dispozici odtahovku.

Jako poděkování za jeho úsilí přepsali na něj filmaři první ze zničených kaskaderských pontiaců. Harold měl však ještě jedno přání. Druhý zničený vůz chtěl odvézt k prodejci Peter Levin Pontiac´s. Ten jej však nechal namísto opravy sešrotovat. Problém byl nakonec i s prvním vozem. Původně byl napsaný na samotnou automobilku, která jej však neodhlásila a požadovala vůz nazpět. Bála se totiž toho, že by s ním Harold jezdil. A přesně to měl také v plánu.

Nakonec byl Trans-Am zastrčen do farmářovy stodoly. Postupem času se mu snažil dát péči a zrenovovat jej, bohužel se potýkal s dalšími problémy a tak oprava nebyla dokončena. Dnes, o čtyřicet let později, je vůz stále ve stejné stodole v rozdělaném stavu.

Na začátku letošního roku si ostatky vozu vyžádal jistý Stan Harwell, rodinný přítel Haroldovy dcery. Auto prozkoumal a podle dokumentace jde opravdu o filmový vůz. Dokonce jsou v něm ještě kaskadérské úpravy, udělané filmovými techniky. Stan se poté spojil s vášnivým milovníkem těchto vozů Calvinem Riggsem a společně se pustí do renovace.

Komentáře ke článku