Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Svět má nové nejrychlejší SUV

Svět má nové nejrychlejší SUV

Rána pro Lamborghini přišla z Anglie

Přivítejte nové Bentley Bentayga s přídomkem Speed, velmi očekávanou silnou verzi obyčejného modelu. Pokud máte zájem o luxusní SUV s výtečnou dynamikou, je toto to pravé auto. Novinka totiž není jen rychlá, je nejrychlejší. Dosavadní korunu měl nasazenou Urus od Lamborghini, jenž se prezentuje jako první supersportovní SUV. Jako jeho maximální rychlost se udává 189,5 míle za hodinu (303 km/h).

Nové Bentley ale dokázalo tuto hodnotu zaokrouhlit na rovných 190 mil, čili 305 km/h. Síla tohoto vozu pramení z dvakrát přeplňovaného dvanáctiválce W12 o objemu šest litrů. Upravená jednotka produkuje výkon 474 kW (635 koní) a točivý moment 900 Nm. Oproti obyčejné verzi s tímto motorem je to o 26 koní více. Jen pro srovnání, Lamborghini Urus disponuje výkonem 478 kW (650 koní) a 850 Nm. Bentley Bentayga Speed dokáže z 0 na 100 km/h zrychlit za 3,9 sekundy. 

Zvenku se toho na autě moc nezměnilo, verzi Speed lze poznat podle zatmavené přední masky a nasávacích otvorů v předním nárazníku. Specifická jsou i dvaadvacetipalcová kola nebo zadní křídlo nad víkem zavazadelníku. Bystré oko si určitě všimne decentních nápisů Speed, odkazujících na verzi modelu. Uvnitř se nachází unikátní barevné schéma, které zahrnuje alcantaru a prošívání v barvě karoserie. Toto je poprvé, co se v Bentley Bentayga tento materiál objevil. I zde najdete tématické nápisy označující ostrou verzi.

Změnou si prošel i výfukový systém, který má dodat charakteristický a hluboký zvuk. K doplňkové výbavě pak patří například keramické brzdy, které jsou největší, které se kdy u této automobilky použily. Nejsou ovšem tak velké, jako ty v Urusovi, který tak stále drží první místo coby auto s největšími brzdovými kotouči na světě. Svou premiéru si vůz odbude na letošním ženevském autosalonu. 

 

Komentáře ke článku