Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Další reinkarnace slavné značky

Další reinkarnace slavné značky

Austro Daimler Bergmeister s plug-in hybridním pohonem

Společnost s názvem Projekt Austro Daimler se snaží znovuoživit dávno zaniklou značku, jejíž historie byla spojena s hrabětem Alexandrem Kolowratem a Ferdinandem Porschem. Austro Daimler vznikl jako rakouský licenční výrobce vozů Daimler v roce 1899, tedy právě před 120 lety, a zanikl v roce 1934. Slavné byly zejména jeho speciály pro závody do vrchu nazývané Bergmeister, s nimiž vítězil Hans Stuck, mj. i v závodě Zbraslav-Jíloviště roku 1929.

Austro Daimler Bergmeister

Soutěž elegance Concorso d’Eleganza Villa d’Este na březích jezera Como je zaměřena především na nádherná historická vozidla. Objevují se zde ale i nové atraktivní koncepty. Letos tuto přehlídku využil Projekt Austro Daimler k představení svého vozu Bergmeister ADR 630 Shooting Grand. Také tento obnovený projekt využívá spojení s Daimlerem, takže na novém voze najdeme díly převzaté z vozů Mercedes. Vzhůru výklopné dveře jsou z Mercedesu-AMG SLS, čelní sklo a zavěšení kol z Mercedesu-AMG GT a řadový šestiválec 3,0 turbo ze čtyřdveřového kupé Mercedesu-AMG GT 43.

Austro Daimler Bergmeister

Nový Bergmeister ADR 630 Shooting Grand má hliníkovou nosnou strukturu a karoserii z kombinace aluminia a uhlíkových kompozitů. Oboje navrhl Roland Stagl. Dvoudveřová karoserie čtyřmístného vozu má dlouhou kapotu a na přídi LED světlomety. Vůz je dlouhý 4544 mm s rozvorem náprav 2637 mm.

Austro Daimler Bergmeister

V plug-in hybridním pohonu systému Seripa je řadový šestiválec kombinován se třemi trakčními elektromotory dodávajícími výkon 600 kW (816 k). Největší celkový výkon pohonné jednotky i se zážehovým motorem je 880 kW (1198 k) a točivý moment 1600 N.m.

Elektromotory jsou napájeny z akumulátoru s kapacitou 55 kWh, který lze nabíjet i výkonem 150 kW. Baterie je umístěna před zadní nápravou. Umožňuje dojezd na čistě elektrický pohon 250 kilometrů (podle WLTP). Vůz o hmotnosti 1650 kilogramů zrychlí z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy a dosáhne největší rychlosti 330 km/h.

Austro Daimler Bergmeister

První prototyp byl prý už prodán, ale připravuje se výroba dalších, přičemž plug-in hybridní systém umožňuje i použití jiných spalovacích motorů.

Austro Daimler Bergmeister
Austro Daimler Bergmeister

Komentáře ke článku