Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Audi Q3 Sportback kráčí ve stopách Q8

Audi Q3 Sportback kráčí ve stopách Q8

Nové kompaktní SUV ve stylu kupé

Audi rozšiřuje svou modelovou nabídku o další kompaktní SUV ve stylu kupé. Q3 Sportback je tak trochu jako zmenšené Q8. Audi jej označuje jako svůj vůbec první kompaktní crossover. Slibuje být všestranným automobilem ve městě, na dálnicích i v lehkém terénu. Stejně jako SUV Q3 vychází z platformy MQB.

Audi Q3 Sportback

Audi Q3 Sportback opticky vypadá výrazně delší než sesterský model Q3. Je dlouhý 450 cm (Q3 448,5 cm) a vysoký 156 cm (Q3 158,5 cm). Rozvor náprav je 268 cm. Objem zavazadlového prostoru dosahuje 530 až 1400 l.

V době uvedení na trh budou nabízeny jeden zážehový a jeden vznětový motor. Nejvýkonnější je 2,0 TFSI/169 kW (230 k) s převodovkou S tronic. Turbodiesel 2,0 TDI je vyladěn na 110 kW (150 k). Při zahájení prodeje bude k dispozici s převodovkou S tronic a pohonem všech kol quattro s elektronicky řízenou mezinápravovou vícelamelovou spojkou, uloženou u zadní nápravy. Další varianty budou následovat v průběhu roku, včetně základního zážehového motoru kombinovaného s mild-hybridním systémem s napětím 48 V.

Audi Q3 Sportback

Q3 Sportback je standardně vybaven progresivním řízením, jehož převod je tím strmější, čím větší je úhel natočení volantu, a sportovním podvozkem. Na přání je k dispozici podvozek s adaptivními tlumiči. U něho řidič může v závislosti na aktuální situaci, stavu vozovky a osobních preferencích měnit charakteristiku prostřednictvím systému pro řízení jízdní dynamiky Audi drive select v šesti režimech, včetně módu offroad. Systém kromě nastavení motoru a převodovky ovlivňuje také elektronicky řízené tlumiče a posilovač řízení.

Audi Q3 Sportback

Audi dodává přední světlomety ve třech verzích včetně technologie Matrix LED, u níž adaptivní dálková světla inteligentně osvětlují vozovku v závislosti na jízdní situaci.

Bezpečnosti slouží čtyři sériově dodávané systémy. Mezi ně patří upozorňování na vyjetí z jízdního pruhu a na riziko kolize při jeho změně. Do sériové výbavy v České republice náleží také Audi pre sense front, který v případě hrozby střetu s překážkou před vozem upozorní řidiče vizuálně, akusticky a hapticky. V případě nouze pak začne brzdit s maximální intenzitou a aktivuje preventivní opatření.

Audi Q3 Sportback

K sériové výbavě patří digitální panel sdružených přístrojů s uhlopříčkou 10,25“, který řidič ovládá na multifunkčním volantu. U vrcholného systému MMI Navigation plus zobrazuje ukazatele digitální panel sdružených přístrojů Audi virtual cockpit s mnoha dodatečnými funkcemi. Další zobrazovací plochu tvoří v tomto případě 10,1“ displej MMI touch uprostřed přístrojové desky.

Na přání si může zákazník zvolit Audi virtual cockpit plus s úhlopříčkou 12,3“. V tomto případě má řidič na výběr tři různé styly zobrazování, včetně mimořádně dynamického módu.

První Audi Q3 Sportback, která se vyrábějí v maďarském Györu, budou předána zákazníkům na podzim. České ceny budou oznámeny v průběhu léta.

U příležitosti uvedení nového modelu na trh Audi nabídne dvě exkluzivně vybavené speciální edice: edition one stříbrná Tau a edition one černá Mythos. Exteriér obou vychází z verze S line s paketem černých ozdobných prvků.

Audi Q3 Sportback

Komentáře ke článku