Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Mercedes-Benz EQV se představil

Mercedes-Benz EQV se představil

První plně elektricky poháněné MPV a minibus

Mercedes-Benz představil po eVitu a eSprinteru na letošním autosalonu IAA ve Frankfurtu sériovou verzi prvního elektricky poháněného vozidla, odvozeného ze Třídy V. Je určené jak k prodeji jako osobní automobil, tedy MPV, tak pro komerční využití coby minibus.

Mercedes-Benz EQV

 

Elektrická pohonná jednotka eATS je umístěná u přední nápravy pod čelní maskou s přístupem k zásuvce pro dobíjení v předním nárazníku. Trakční elektromotor, který má největší výkon až 150 kW a točivý moment 362 N.m, pohání přední kola.

Elektromotor, převodovka s pevným převodem, chladicí systém a elektronika tvoří integrovaný kompaktní celek. Energii mu dodává lithio-ionový akumulátor s kapacitou 90 kWh, umístěný pod podlahou vozidla, takže vnitřní prostor nedoznal změn. Vůz má dojezd 405 kilometrů při spotřebě elektrické energie 27,0 kWh/100 km.

Mercedes-Benz EQV

Vůz s rozvorem náprav 3200 milimetrů a celkovou hmotností 3500 kilogramů má objem zavazadlového prostoru 1030 litrů. Maximální rychlost je omezena na 160 km/h.

V základní výbavě je vodou chlazená palubní nabíječka OBC s výkonem 11 kW k domácímu nabíjení střídavým proudem. Zcela vybitý akumulátor se na plnou kapacitu nabije za 10 hodin. Pro maximalizaci dojezdu se vysokonapěťový akumulátor dobíjí i za jízdy s využitím rekuperace kinetické energie při zpomalování. Řidič může intenzitu rekuperace ovlivnit páčkami pod volantem.

Mercedes-Benz EQV

V kombinaci s navigací, optimalizovanou pro EQ, se aktivní monitorování stará o bezpečný dojezd do cíle i v případě nedostupnosti nabíjecí stanice. Systém MBUX na desetipalcovém HD displeji zobrazuje stav nabíjení, čas odjezdu nebo znázornění spotřeby. Displej může být využíván i k nastavení navigace, funkce Mercedes me Charge nebo jízdních módů. Inteligentním hlasovým ovládáním lze ovládat navigaci, telefon, hudbu, informace o počasí, stejně jako další funkce pro pohodlí cestujících, například klimatizaci nebo osvětlení.

Mercedes-Benz EQV

 

Mercedes-Benz EQV

 

 

Komentáře ke článku