Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kuriózní zásahy hasičů

Kuriózní zásahy hasičů

HZS ČR přináší výběr událostí z roku 2019

Hasičský záchranný sbor ČR zasahoval loni o 10 % častěji než v roce 2018. Počet událostí narostl nejvíce u technických havárií, kam spadají zjednodušeně řečeno všechny zásahy, které nejsou požárem nebo dopravní nehodou. A zatímco požáry tvořily v tomto období pouze 14,2 % z činnosti hasičů, technické zásahy byly zastoupeny v 57,3 %.

Přinášíme příklady některých zásahů, které vyvolaly úsměv ve tváři.

Experti na řízení

Prostě se tam nevešel..

HZS 2019

Profesionální jednotky stanic Litovel a Olomouc dne 12. dubna vyprošťovaly nákladní vozidlo zaseknuté v zábraně vymezující maximální výšku pro vjezd vozidel v Mladči-Nové Zámky. Hasiči část demontovali a s využitím technického speciálu z mostu vozidlo odstranili.

Jak v autě přeskočit svodidla a zapíchnout to do úzkého kanálu

HZS 2019

Auto uvězněné v odtokovém kanálu a v něm řidič, který nemůže ven. Takovou situaci řešili ve středu 13. listopadu jeseničtí hasiči za Bělou pod Pradědem ve směru na Vidly. Po příjezdu hasiči ihned vytáhli z vozu zraněnou osobu, poskytli jí první pomoc a tepelný komfort. Poté ji předali do péče zdravotnické záchranné službě. Jeřábem pak hasiči automobil z kanálu vyprostili.

Nebylo by lepší zaparkovat jinde?

HZS 2019

U dopravní nehody osobního auta zasahovali 14. března hasiči ze stanice Karlovy Vary. Nehoda se stala v Drahovicích, auto zde narazilo do domu. Zraněnou řidičku si převzala posádka záchranné služby. Provoz v místě nehody byl v průběhu řešení události omezený.

Zvířata mohou být také, i když nedobrovolně, účastníky dopravních nehod

V Rakovníku se z převráceného traktoru s vlekem vysypaly ryby

HZS 2019

K neobvyklé dopravní nehodě na křižovatce ulic Lišanská a Kollárova v Rakovníku byla 12. října přivolána profesionální jednotka z Rakovníka. Traktor s valníkem, který vezl v přepravních kádích živé kapry, se převrátil a ryby se vysypaly po celé šířce komunikace až do vzdálenosti několika desítek metrů. Hasiči, po zajištění místa nehody a protipožárním opatření, pomohli rybářům s posbíráním dvou a půl tuny ryb do náhradních kádí s vodou. Po otočení soupravy na kola a naložení na odtah jednotka ještě opláchla velice kluzkou vozovku. Lehce zraněný řidič traktoru byl po ošetření převezen sanitkou do rakovnické nemocnice. A kapři? Ti byli určitě rádi, že nehodu přežili. Mají z toho každopádně zážitek na celý život… nebo měli. Minimálně do Vánoc…  

Na Znojemsku havaroval kamion převážející dobytek – z hasičů se na chvíli stali kovbojové

HZS 2019

Dne 17. října byly vyslány čtyři jednotky profesionálních hasičů k nehodě kamionu na silnici u Moravského Krumlova-Polánky. Řidič byl po jejich příjezdu ošetřen a následně odvezen záchrannou službou. Pak začalo „rodeo“. Kamion totiž převážel 68 kusů dobytka. Část zvířat se po nehodě vydala na pastvu na přilehlé pole. Zbylé býky vypustili hasiči z druhé části poškozeného návěsu. Hasiči se snažili dobytek dostat do jednoho stáda, což se nakonec podařilo. Jedno zvíře však uteklo. Odvážní hasiči se zraněnému, vyplašenému a agresivnímu býkovi postavili ve snaze zahnat jej ke stádu. Ten se však ukryl v pásu kukuřice, takže kovbojům musel nakonec přiletět na pomoc policejní vrtulník.

Co jsme letos ulovili?

Z rýmařovského rybníka hasiči vylovili velkou zelenou žábu

HZS 2019

Velkou tygří žabičku, přesněji menší světle zelený osobní automobil Opel Tigra, úspěšně vylovili hasiči v pátek 11. října z rybníka na pomezí obcí Rýmařov, místní část Jamartice, a Velká Štáhle. Mladému řidiči se po nehodě podařilo vylézt z ledové vody a hustého rákosí bez cizí pomoci ještě před příjezdem hasičů. Do odstraňování následků nehody a záchrany téměř utopeného plechového miláčka, maskovaného v husté rybniční flóře, se zapojily dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Bruntál a Rýmařov, především jejich vyprošťovací speciál na podvozku Tatra 815, a jednotka dobrovolných hasičů Rýmařov.

Hasiči z Pardubického a Královéhradeckého kraje si v jeden den přišli dokonce na dva úlovky

HZS 2019

V roli rybářů se 29. listopadu ocitli i hasiči z Pardubic a potápěči ze sousedního Královéhradeckého kraje. Nejprve byli policisty přivoláni k Labi v Pardubicích, přesněji k mostu Kapitána Bartoše, kde bylo nutné vyzvednout potopené vozidlo, které pod hladinou bylo zřejmě delší dobu. Vozidlo bylo prázdné, a tak bylo na potápěčích a hasičích, aby ho bezpečně vyzvedli na břeh. Aby toho nebylo málo, odtud společně obě jednotky vyjížděly k dalšímu případu. Tentokrát do Lázní Bohdanče, kde řidič s dodávkou skončil v Opatovickém kanálu. Vozidlo bylo zhruba do poloviny potopené. Řidiči se povedlo dostat se ven z dodávky. Hasiči ho ošetřili a předali do péče zdravotnické záchranné služby. Spolu s potápěči umístili vozidlo na speciální rám a pomocí jeřábu ho vytáhli ven.

Komentáře ke článku