Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Speciální Porsche 911 pro Jackyho Ickxe

Speciální Porsche 911 pro Jackyho Ickxe

První zvláštní verze nového 992 Belgian Legend Edition

Jacky Ickx je jednou z největších postav historie závodů sportovních vozů. Vítězil pro Ford i Ferrari, nicméně největší úspěchy dosáhl s vozy Porsche. Pro inženýry a závodníky, kteří s ním během deseti let působení ve Weissachu pracovali, je skutečně mimořádnou osobností.

Porsche 911 Ickx

Na oslavu 75. narozenin belgického mistra volantu byla jako vyjádření jeho neocenitelného příspěvku k sportovním úspěchům značky Porsche během 70. a 80. let na jeho počest vytvořena limitovaná edice modelu 911. Iniciativa vzešla od belgického dovozce značky Porsche D’Ieterena.

Myšlenka se zrodila v roce 2018 s příchodem zcela nové generace 992. Při navrhování první speciální verze uplatnili své schopnosti odborníci ze Style Porsche i od Porsche D'Ieteren.

Porsche 911 Ickx

Bylo rozhodnuto vyjít z tmavomodré a bílé barevné kombinace přilby Jackyho Ickxe. Základní vůz 911 Carrera 4S byl proto nalakován speciální zakázkovou barvou X Blue. Na voze je znak znázorňující belgickou vlajku a podpis Jacky Ickx na zadním sloupku na straně řidiče. Tato unikátní barva se dostala i na kola Carrera Classic 20“/21“. Jemné bílé akcenty jsou odkazem na lem kolem hledí Ickxovy přilby. Tento detail vyžadoval použití pokročilého laserového gravírování v dílně Porsche Exclusive Manufaktur.

Porsche 911 Ickx

Kabina je zdobena černou kůží s křížovým švem Pebble Gray, který byl pečlivě dokončen ručně. Unikátní je nápis 911 na hlavových opěrkách speciálních sedadel Sport, což u standardních modelů Carrera 4S není k dispozici. K dalším speciálním designovým prvkům patří kožená centrální loketní opěrka s vyraženým Ickxovým podpisem a označení  Belgian Legend Edition na uhlíkových prazích dveří. Dokonce i barevně sladěná klíčenka nese podpis šestinásobného vítěze z Le Mans.

Porsche 911 Belgian Legend Edition bude vyrobeno v omezeném počtu 75 kusů a v prodeji bude výhradně v Belgii.

Porsche 911 Ickx

Jacques Bernard Ickx se narodil 1. ledna 1945 v Bruselu. Je považován za jednoho z nejúspěšnějších a nejvšestrannějších závodníků všech dob. Vyhrál osm velkých cen a dvakrát byl vicemistrem světa F1 (pro Ferrari a Brabham), zvítězil šestkrát v Le Mans (jednou s Fordem, jednou s Mirage a čtyřikrát s Porsche), dvakrát v Sebringu (pro Ford a Ferrari). Byl dvakrát mistrem světa ve vytrvalostních závodech (s Porsche), přičemž triumfoval v celkem 38 závodech tohoto šampionátu (s Fordem, Ferrari, Mirage a Porsche). Vyhrál seriál CanAm, mistrovství Evropy F2, ale i australský Bathurst 1000 a dokonce také Rallye Dakar (s Mercedesem), kde byl ještě dvakrát druhý (s Porsche a Peugeotem).

Porsche 911 Ickx

Komentáře ke článku