Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volant je už přežitkem

Volant je už přežitkem

Studie Hyundai Prophecy se řídí joysticky

Společnost Hyundai Motor Company odhalila studii elektromobilu Prophecy.

Vdechli jsme život další ikoně, která stanovuje nové standardy v segmentu elektromobilů a posouvá vizi designu značky Hyundai k ještě širším horizontům,“ řekl SangYup Lee, vedoucí globálního designérského centra Hyundai. „Součástí této expanze je to, čemu říkáme optimistický futurismus. Jím se snažíme vytvářet emocionální spojení mezi lidmi a automobily.“

Transparentní akrylový materiál ponechává volný pohled na funkční komponenty v útrobách. Tento záměrný prvek je integrován do spoileru, světlometů a kamerového sledovacího systému CMS (Camera Monitoring System).

Pohled do interiéru studie Hyundai Prophecy

Pixelový způsob osvětlení, který poprvé prezentoval koncept 45, byl podroben dalšímu vývoji. Je zabudován do světlometů, koncových svítilen a spoileru. Široký průduch pod nárazníkem nasává čerstvý vzduch pro efektivnější chlazení akumulátorů.

Prophecy využívá technologii autonomní jízdy. Místo volantu je vůz opatřen joysticky, které si řidič může přemisťovat z jedné strany na druhou. Navíc má díky na nich umístěným tlačítkům přístup k široké škále funkcí. 

Volant bychom v kabině hledali marně

Ve skloněné poloze vidí cestující horizontální displej, vyplňující prostor mezi střešními sloupky, a přístrojovou desku křídlového tvaru. Vnější otvory u spodního okraje bočních dveří zajišťují cirkulaci vzduchu s využitím CAT (Clean Air Technology). Přivádějí jeho nepřetržitý vyčištěný proud do vozidla a také ho, zbaveného všech nečistot, vypouštějí zpátky do ovzduší.

Komentáře ke článku