Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Tänak přebírá vedení v šampionátu, u Hyundai nezvládli týmovou režii

Tänak přebírá vedení v šampionátu, u Hyundai nezvládli týmovou režii

Švédská rallye – neděle

Ott Tänak získal své první vítězství s vozem Ford Puma Rally1 v mistrovství světa a stal se novým vedoucím mužem šampionátu. U Hyundai se neúspěšně pokusili použít týmovou režii a Filip Kohn získal dva body do hodnocení WRC 3. To vše přinesl závěrečný den Švédské rallye, která byla druhým podnikem letošní sezony WRC.

Boj o vítězství byl před začátkem nedělního programu, který tvořily už jen tři rychlostní zkoušky o celkové délce 63,04 kilometrů, otevřený. Ott Tänak sice během soboty dokázal pokořit Craiga Breena, před závěrečným dnem měl ale náskok pouze 8,6 sekundy. Pro závodníka stáje Hyundai tak ještě nebyly naděje na první vítězství v kariéře pryč.

Hned po první erzetě dne se ale Tänak opět přiblížil ke svému cíli. Na Breena totiž najel tři sekundy a jeho náskok narostl na 11,6 vteřiny. V jeho zvýšení mu nezabránily ani drobné technické potíže.

„Na začátku to bylo v pohodě, ale v polovině jsem ztratil brzdy. Ta klikatá sekce ve druhé polovině pro mě tedy byla docela složitá, abych byl upřímný,“ uvedl Estonec po dojezdu.

Na předposlední rychlostní zkoušce dokázal Breen vrátit úder a z Tänakova vedení ukrojil 3,1 sekundy. Před závěrečnou powerstage ale přišel moment, který zabil i poslední Breenovy šance na vítězství.

Ott Tänak se ujímá vedení v průběžném pořadí WRC. Foto: M-Sport



Jelikož se Ir letos střídá za volantem třetího vozu s Danim Sordem a nejede tak celou sezonu, rozhodla se ho jihokorejská značka obětovat ve prospěch jeho týmového kolegy Thierryho Neuvilla, který se tou dobou nacházel na třetím místě. Breen tak přijel do časové kontroly schválně o minutu později, za což dostal desetisekundový trest, který ho před poslední erzetou odsunul o půl sekundy za Neuvilla.

Tänak už na poslední rychlostní zkoušce o první místo nepřišel a dojel si tak pro vítězství. Díky němu se stal novým lídrem průběžného pořadí. Šlo o Tänakův druhý triumf ve Švédské rallye. Tuto soutěž totiž ovládl už v roce 2019 ještě jako jezdec Toyoty. Současně vybojoval už své 18. vítězství ve WRC, které ho v historické tabulce posunulo na 10. místo po bok Hannu Mikkoly a Jariho-Mattiho Latvaly.

„Bylo to emotivní vítězství. Před tímto podnikem jsme něco takového rozhodně neočekávali. Bylo to docela působivé. Sice jsme nebyli nejrychlejší, ale dokázali jsme držet průměrné tempo. Díky tomu a také díky tomu, že ostatní udělali nějaké chyby a byli trochu nekonzistentní, jsme maximalizovali naše šance. Je to skvělý začátek sezony, pravděpodobně lepší než jsme očekávali,“ radoval se Tänak, který dojel při Rallye Monte Carlo na pátém místě.

Vítězství hned při druhém podniku ale neznamená, že Tänak usíná na vavřínech: „Během roku se samozřejmě můžeme ještě hodně posunout. Záleží na klucích, jak rychle to dokážeme, ale plánem je se zvednout. Doufejme, že až se to všechno rozjede, tak budeme ještě o něco konkurenceschopnější,“ doufá mistr světa z roku 2019.

Tänak sice vyhrál s vozem Ford Puma Rally1 poprvé v mistrovství světa, nešlo ale o jeho úplně první triumf s tímto autem. Týden před Švédském totiž ovládl v Estonsku soutěž v Otepää, kterou absolvoval v rámci přípravy. Rovněž nešlo o jeho první vítězství pro M-Sport. S touto stájí totiž vyhrál v rámci WRC už v roce 2017 na Sardinii a v Německu.

 

Neúspěšný pokus



Za Tänakem nakonec přeci jen skončil na druhé pozici Breen. Po týmové režii ze strany Hyundai se sice propadl na třetí příčku, na závěrečné rychlostní zkoušce ale porazil Neuvilla o 1,8 sekundy. Belgičana zdržela mimo jiné i krizovka, při které musel krotit smyk a trefil sněhovou závěj. V konečném pořadí dělilo dvojici 1,3 vteřiny.

„Toto v plánu nebylo, neměl jsem o tom ani tušení,“ přiznal Breen po dojezdu.

Craig Breen a Thierry Neuville se sice umístili na stupních vítězů, u Hyundai si ale představovali jiné pořadí. Foto: Hyundai Motorsport



Neuville si ještě na začátku neděle nemohl být jistý ani třetím místem. Jenom 3,8 sekundy na něj totiž ztrácel Kalle Rovanperä. Jezdec Toyoty navíc na úvodním nedělním testu využil výhody čerstvějších pneumatik a svou ztrátu stáhl na 1,1. Pak už ale nazul novější gumy i Neuville a udržel se před úřadujícím šampionem. Rovanperä se tak musel spokojit se čtvrtou příčku. Celkově zůstává druhý a na Tänaka ztrácí tři body.

Za Rovanperou skončil na páté pozici Elfyn Evans. Šestou pozici bral Pierre-Louis Loubet, který ale ještě na poslední rychlostní zkoušce měl důvod k obavám. Potkaly ho totiž technické problémy, kvůli kterým dokonce zastavil a s hasícím přístrojem vystoupil ven z vozu, aby zkontroloval, zdali něco nehoří. Do cíle dojížděl v elektrickém módu.

„Něco přestalo fungovat, takže jsem dojel pomalu do cíle. Z auta se trochu kouřilo, ale nehořelo nic,“ popsal Francouz své potíže.

Na bodované pozice se dokázal vrátit i Esapekka Lappi. Fin směřoval za třetím místem, v sobotu ho ale potkal defekt a uvízl ve sněhové závěji. Tento moment ho odsunul až mimo bodované pozice a do neděle vstupoval jako jedenáctý. S vozy WRC 2 si ale během závěrečného dne dokázal poradit a nakonec končí sedmý. Těšit ho mohlo i bonusových pět bodů za vítězství na powerstage. Body získali i druhý Evans, třetí Rovanperä, čtvrtý Tänak a pátý Breen.

Lorenzo Bertelli startující s pronajatou Toyotou GR Yaris Rally1 obsadil 14. místo. Takamoto Kacuta nakonec do cíle nedojel. Po páteční nehodě se sice v sobotu do soutěže vrátil, v neděli ho ale zastavila před poslední erzetou technická závada.

 

Solberg králem WRC 2



Ve WRC 2 se podařilo dotáhnout slibně rozjetou soutěž až do vítězného konce Oliveru Solbergovi. Syn Pettera Solberga tak slaví triumf hned při prvním startu s vozem Škoda Fabia RS Rally2, který se mu započítával do šampionátu. V lednu se sice objevil i v Monte Carlu, tehdy ale ještě bez nároku na body.

„Je to fantastický a skvělý pocit. Od doby, kdy jsem vyhrál naposledy, už uběhla nějaká doba. Teď konečně vše fungovalo správně a jsem moc šťastný. Elliott (spolujezdec Elliott Edmondson- pozn. red.) odvedl skvělou práci. Byl to samozřejmě skvělý víkend. Nedělali jsme žádné chyby a byli jsme opravdu konzistentní,“ radoval se bývalý jezdec Hyundai.

Oliver Solberg kraloval ve WRC 2. Foto: Škoda Motorsport



Na další vítězství v mistrovství světa čekal Solberg od Estonské rallye 2020. Tehdy ovládl hodnocení WRC 3.

Ole Christian Veiby obsadil při svém návratu do mistrovství světa druhé místo. Čtvrtého muže loňského ročníku rallyekrosového MS následoval třetí Sami Pajari.

Komplikovaný návrat do startovního pole zažil loňský šampion Emil Lindholm. Fin sice po úvodní páteční rychlostní zkoušce vedl, pak ale skončil ve sněhové závěji a musel zastavit, aby vyčistil chladič. Nakonec obsadil jen sedmé místo.

Solberg, Veiby a Pajari si připsali body také do celkového pořadí. Obsadili totiž osmé, deváté a desáté místo.

 

Dva body pro Kohna



Ve WRC 3 udržel první místo Roope Korhonen. William Creighton dokázal alespoň částečně nahnat ztrátu, kterou nabral během soboty kvůli uvolněné kapotě. Předstihl Laurenta Pelliera a připravil ho nejen o druhé místo ve WRC 3, ale také o vítězství mezi juniory. Pellierovi musela stačit třetí příčka.

Filip Kohn, kterého v pátek vyřadila nehoda, zvládl i neděli bez problémů. Díky odstoupení Eamonna Kellyho se navíc posunul na devátou pozici a získal tak dva body.

„Bohužel jsem dokončil závod v rámci SuperRally, ale odjel jsem cenné kilometry, které po závodě velmi cítím. Závod byl krásný, erzety rychlé i technické, prostě závod WRC. Chci poděkovat Janu Černému za podporu v průběhu závodu. Díky, že mi věříš a že mi pomáháš, příští závod to musím posunout o kus dál. Děkuji tátovi, že mi plní sny a celému mému týmu, bez kterých bych se tady pořádně nesvezl. Tomáš Střeska odvedl perfektní práci. Četl rozpis jako pán,“ zhodnotil Kohn svou premiéru v mistrovství světa.

Filip Kohn má za sebou premiéru v mistrovství světa. Foto: Duck Racing



Třetí podnik letošního mistrovství světa se bude konat od 16. do 19. března. Na programu bude první šotolinový podnik letošní sezony – Mexická rallye.

Výsledky Švédské rallye:
1. Ott Tänak – Martin Järveoja (oba Estonsko, M-Sport Ford WRT, Ford Puma Rally1) 2:25:54,5, 2. Craig Breen – James Fulton (oba Irsko, Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally1) +18,7, 3. Thiery Neuville – Martijn Wydaeghe (oba Belgie, Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally1) +20,0, 4. Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (oba Finsko, Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota GR Yaris Rally1) +25,1, 5. Elfyn Evans – Scott Martin (oba Velká Británie, Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota GR Yaris Rally1) +1:24,0, 6. Pierre-Louis Loubet – Nicolas Gilsoul (Francie – Belgie, M-Sport Ford WRT, Ford Puma Rally1) +5:59,0, 7. Esapekka Lappi – Janne Ferm (oba Finsko, Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally1) +7:42,4, 8. Oliver Solberg – Elliott Edmondson (Švédsko – Velká Británie, Škoda Fabia RS Rally2) +7:48,1, 9. Ole Christian Veiby – Torstein Eriksen (oba Norsko, Volkswagen Polo GTI R5) +8:30,4, 10. Sami Pajari – Enni Mälkönenová (oba Finsko, Toksport WRT, Škoda Fabia RS Rally2) +9:03,2… 44. Filip Kohn – Tomáš Střeska (oba Česko, Duck Racing, Ford Fiesta Rally3) +1:22:47,5.

Průběžné pořadí jezdců: 1. Tänak 41, 2. Rovanperä 38, 3. Neuville 32, 4. Evans 29, 5. Ogier 26, 6. Breen 19, 7. Lappi 15, 8. Kacuta 8, 9. Loubet 8, 10. Sordo 6, 11. Solberg 4, 12. Rossel 2, 13. Veiby 2, 14. Grjazin 1, 15. Pajari 1.

Průběžné pořadí značek: 1. Toyota 80, 2. Hyundai 66, 3. M-Sport Ford 51.

Průběžné pořadí WRC 2: 1. Rossel 28, 2. Solberg 28, 3. Grjazin 20, 4. Veiby 19, 5. Bulacia 16, 6. López 15, 7. Pajari 15, 8. Cais 12, 9. Linnamäe 12, 10. Fourmaux 10, 11. Ingram 8, 12. Suninen 8, 13. Lindholm 8, 14. Munster 4, 15. Joona 4, 16. Lefebvre 3, 17. Virves 2, 18. Delecour 1, 19. Bulacia 1.

Průběžné pořadí WRC 3: 1. Korhonen 25, 2. Creighton 18, 3. Pellier 15, 4. Domínguez 12, 5. Rensonnet 10, 6. Kallio 8, 7. Anwar 6, 8. Herranen 4, 9. Kohn 2.

Průběžné pořadí JWRC: 1. Creighton 34, 2. Pellier 24, 3. Domínguez 15, 4. Munster 15, 5. Hernández 10, 6. Blach 8, 7. Rensonnet 6, 8. Anwar 4.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: M-Sport

 

Komentáře ke článku