Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Tänak porazil o desetinu Ogiera, Prokop třetí ve WRC 2

Tänak porazil o desetinu Ogiera, Prokop třetí ve WRC 2

Safari Rallye Keňa – čtvrtek

Letošní ročník Safari Rallye Keňa začal nejlépe pro Otta Tänaka. Estonec porazil na úvodní čtvrteční superspeciálce jen těsně Sébastiena Ogiera, kterému nadělil pouhou jednu desetinu. Třetí příčka patří úřadujícímu šampionovi Kallemu Rovanperovi. Slibně do soutěže vstoupil i Martin Prokop. Jihlavský rodák se nachází na třetí pozici v rámci WRC 2.

„Je to náročná soutěž. Uvidíme, jak to bude vypadat po neděli. Řekl bych, že tento den nám toho ještě moc neřekl,“ nechtěl se Tänak nechat unést po svém čtvrtečním úspěchu.

Úvodní vložka soutěže měřila 4,84 kilometrů a uskutečnila se v Kasarani, což je čtvrť hlavního města Nairobi. Navštívilo ji okolo tisíce fanoušků a skládala se ze soubojů jeden na jednoho.

Tänaka dostal k vítězství čas v hodnotě 3 minut, 14 sekund a 3 desetin. Na ten se jezdec stáje M-Sport zmohl při duelu s Elfynem Evansem, kterému nadělil 3,3 sekundy.

Podobně suverénní vítězství vybojoval při svém duelu i Sébastien Ogier. Ten nadělil 3,9 sekundy Esapekkovi Lappimu. Chybělo málo a Francouz se stal vítězem první rychlostní zkoušky. Na Tänaka totiž ztratil jen jednu desetinu.

Sébastien Ogier podlehl Ottu Tänakovi jen těsně. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT



Osminásobný šampion si je vědom toho, že cesta za dobrým výsledkem nebude ani letos při náročném keňském podniku jednoduchá: „Spoléhám na to, že mi keňští bohové pomohou. Budeme tento víkend potřebovat štěstí. Letos jsem byl zatím rychlý na každé soutěži, při posledních dvou mi ale štěstí tak trochu chybělo. Tentokrát se pokusíme být chytří. Ne všechno ale bude v našich rukou,“ upozorňuje Ogier.

Se svým vstupem do sedmého letošního podniku zatím může být spokojen i Kalle Rovanperä. Úřadující šampion a současně lídr šampionátu zajel třetí čas, když při svém duelu zdolal o pouhé tři desetiny sekundy svého nejbližšího pronásledovatele v průběžném pořadí Thierryho Neuvilla. Belgičanovi momentálně patří čtvrté místo.

Rovanperä je připraven na větší výzvu než loni: „Bude to trochu odlišné. Letos to totiž bude mnohem drsnější. Zkusíme k tomu přistoupit stejně jako loni. Cílem bude zůstat v klidu a držet dobré tempo,“ říká jezdec Toyoty.

Zbytek nejlepší desítky tvoří po čtvrtku pátý Elfyn Evans, šestý Esapekka Lappi, sedmý Takamoto Kacuta, osmý Pierre-Louis Loubet, devátý Oliver Solberg a desátý Jourdan Serderidis. Řecký soukromník se účastní soutěže MS s vozem Ford Puma poprvé od Mexické rallye.

Oliver Solberg v Keni účinkuje s odlišným vozem než obvykle. Místo novější Škody Fabia RS Rally2 jede se starší Fabií Rally2 Evo. Syn Pettera Solberga byl sice ve čtvrtek nejrychlejší z vozů specifikace Rally2, v rámci klasifikace WRC 2 ale tentokrát nejede. Chce totiž hlavně sbírat zkušenosti. Solberg chce navíc bojovat o body hlavně na soutěžích, kterých se zúčastní i většina jeho hlavních soupeřů v boji o titul.

Ideální začátek soutěže nezažil Dani Sordo. Španěl sice původně zaznamenal osmý čas, kvůli desetisekundovému trestu za ulitý start se ale propadl na 16. příčku.

Dani Sordo se po první erzetě nachází mimo nejlepší desítku. Foto: Hyundai Motorsport



Komplikovaný začátek závodního víkendu ovšem nezažili jenom Sordo, ale také Takamoto Kacuta s Esapekkou Lappim. Ti si však svou smůlu vybrali už na shakedownu. Zatímco Japonec havaroval a jeho Yaris šel dvakrát přes střechu, Lappi nemohl dokončit ani jeden průjezd. Dvakrát totiž zastavoval kvůli problémům s kloubovým hřídelem.

 

Prokopův slibný začátek


Čtvrteční úvodní rychlostní zkouška přinesla radost i českým fanouškům. Martin Prokop totiž obsadil celkové 13. místo a současně zajel třetí nejrychlejší čas v rámci hodnocení WRC 2. Zatímco na vedoucího Kajetana Kajetanowicze ztrácí 2,2 sekundy, druhý Grégoire Munster má před jihlavským rodákem k dobru 1,4 sekundy.

Pro Prokopa je Safari Rallye Keňa tak trochu nedokončenou misí. Objevil se zde totiž už v předchozích dvou letech. Ani jednou se mu ale nepodařilo dojet do cíle. Zatímco v roce 2021 měl ošklivou nehodu, při které si jeho spolujezdec Zdeněk Jůrka zlomil obratel, loni Prokopovo vystoupení skončilo po poruše motoru.

Martin Prokop začal ve WRC 2 třetím nejrychlejším časem. Foto: Benzina Orlen Team



Ve WRC 3 vede po první rychlostní zkoušce Diego Domínguez. Za Paraguaycem zaostává o 6,8 sekundy domácí McRae Kimathi. Třetí je Jason Bailey.

Pátek přinese první pořádný soutěžní den. Na programu bude celkem šest rychlostních zkoušek o celkové délce 125,82 kilometrů. Jezdci očekávají, že půjde o nejméně obtížný den letošního ročníku.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: M-Sport

 

Komentáře ke článku