Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Další souboj Kopeckého s Pechem odstartoval

Další souboj Kopeckého s Pechem odstartoval

Agrotec Petronas Rallye Hustopeče - pátek

I čtvrtý podnik letošního ročníku mistrovství republiky v rallye se zatím nese ve znamení boje o vítězství mezi Janem Kopeckým a Václavem Pechem. Po první polovině soutěže je na tom lépe Kopecký, který vede před Pechem o 5,8 sekund. Třetí místo drží s pohodlným náskokem Adam Březík.

"Jsme maximálně spokojení. Všechno fungovalo dobře, šotoliny se poměrně pročistily a přilnavost byla mnohem lepší než v prvním průjezdu. Krizovky jsme neměli. Musím poděkovat týmu i Honzovi (spolujezdec Jan Hloušek - pozn. red.) za skvělou práci a fanouškům za podporu," byl po skončení pátečního programu devítinásobný mistr republiky spokojen.

První den soutěže se skládal z celkem tří průjezdů. Byly jimi Vlčí dolina - Kurdějov (12,50 km), Martinice - Štibořice (8,20 km) a Boleradice - Němčičky (12,70 km). Všechny z těchto úseků absolvovaly posádky dvakrát, nejprve odpoledne a poté v noci.

Dopolední sekce ovšem pro Kopeckého nebyla úplně ideální. Navrch měl totiž před ním jeho dlouholetý soupeř Václav Pech. Plzeňský rodák startující s vozem Ford Focus RS WRC 06, se kterým nesmí bodovat do absolutního pořadí mistrovství republiky, vedl po odpoledni s náskokem dvou sekund. Kopecký tak měl ke svému výkonu výhrady.

"Rozhodli jsme se pro pět tvrdých kol, abychom byli co nejlehčí a vyšlo to. Našel bych pár míst, kde by se dal jezdecký výkon vylepšit, ale nechci udělat nějakou zásadní chybu," říkal po skončení dopolední sekce.

Žádnou zásadní chybu Kopecký neudělal ani odpoledne. Po první noční zkoušce naopak smazal ztrátu na Pecha a do posledních dvou erzet šla dvojice s naprosto shodným časem. Pátá rychlostní zkouška ovšem přinesla klíčový moment dne. Pech chyboval při odbočení a ztratil na Kopeckého osm sekund. Na posledním testu sice svou ztrátu stáhnul, i tak ale vstoupí do soboty s mankem 5,8 sekundy.

Na vyhrané soutěže zatím letos vede Pech před Kopeckým 2:1. "Ašín", jak se mu přezdívá, triumfoval ve Valašském Meziříčí a poté také při Rallye Šumava Klatovy. Na Rallye Český Krumlov slavil Kopecký, když využil Pechova odstoupení kvůli problémům s poloosou.


Březík míří za bronzem



Za pódiovým umístěním směřuje po první polovině soutěže i Adam Březík. Ten má náskok 16,4 sekundy na Dominika Stříteského. Za Pechem zaostává o 18,8 sekundy.

"Za tmy mi to vždy šlo, takže jsme to teď jen potvrdili. Hezky jsme se svezli. Noc má prostě své kouzlo a je jen škoda, že se za tmy nejezdí na více závodech. Pořadí je prakticky stejné jako jindy, jen jsme si prohodili pozice s Dominikem, za což jsem rád. Zítra se budeme snažit pokračovat v tomto tempu," hodnotil svůj pátek jezdec stáje Samohýl Škoda Team.

Stříteský nechce v sobotu útočit na třetí místo za každou cenu. Ve Valašském Meziřící a v Českém Krumlově totiž skončila jeho vystoupení havárií. Nyní tak potřebuje hlavně skórovat.

Adam Březík má nakročeno k celkovému třetímu místu. Foto: Vandraq Studio



"Podstatné pro nás jsou body za čtvrté místo a za třetí v mistrovství. To je dobré. Hustopeče jsou pro mě takové prokleté, nejde mi to tu úplně tak dobře, jako bych chtěl. Po těch dvou odstoupeních ale potřebujeme hlavně body a podle toho k tomu i přistupujeme," nechce riskovat.


Příliš malé rozestupy



Stejně jako loni i letos kritizuje řada jezdců pouze minutové rozestupy mezi posádkami na startu nočních rychlostních zkoušek. Kvůli nim musí závodníci na rychlostních zkouškách zápasit s prachem.

"Kazí to sportovní hledisko soutěže a chtělo by se nad tím zamyslet. Samozřejmě, že tam byl zvířený prach, což není žádné překvapení, děje se to každý rok. Myslím si, že je to účelové ve snaze podpořit jednu posádku. Přijde mi to nefér a je to hrozně nebezpečné, protože kdyby se něco stalo, tak než z auta někdo stihne vystoupit, tak ten druhý do něj může narazit. Jeden vidí krásně a druhý prostě jede na dvojku místo na čtyřku. My vzadu jedeme za podobných podmínek, ale ti první dva mají úplně jiné podmínky," mrzelo Věroslava Cvrčka.

V podobném duchu se vyjádřil i Martin Vlček: "Já se stále nemůžu zbavit dojmu, že to, co tady patnáct let fungovalo, tedy dvouminutové odstupy na nočních rychlostních zkouškách, by mělo pokračovat. To je asi jediná kaňka na této soutěži. Trošku mě to mrzí a obávám se, že se tu projevují jakési vlivy. Je mi to trošku líto, protože musí být velký rozdíl startovat do čista a do bílé tmy," dodává.

Druhému muži průběžného pořadí Cvrčkovi patří po pátku pátá pozice. Vlček, kterému v šampionátu patří třetí místo, se nachází na šesté příčce. Je ale zejména rád, že se mu zatím vyhýbají technické problémy.

"Snad motor vydrží celý závod. Nemůžeme sehnat nové díly, takže to skládáme ze starých věcí," měl obavy před startem.

Aleš Jirásek, který skončil při květnové Rallye Český Krumlov druhý, zatím drží sedmou pozici.

Enge opět s Yarisem



Svůj druhý letošní soutěžní start v mistrovství republiky zažívá v Hustopečích Tomáš Enge. Jediný český pilot ve F1 opět závodí s vozem Toyota GR Yaris. Zatímco celkově je po pátku devatenáctý, v hodnocení třídy RN9 je druhý. Před ním je pouze Václav Pech, který má náskok bezmála čtyř a půl minuty.

"Tak nějak se v tomto kraji rozkoukávám. Víno mám rád, teď se ještě musím trochu sžít s vinicemi, ale zatím to funguje bez problémů. Rozjíždíme se a jedeme, na co máme, vyvíjíme auto dál. Místní tratě jsou na motor a výkonnostní deficit je znát, ale snažíme se porovnávat primárně s vozy skupiny N. Když se na tom autě vyladí dobře podvozek, tak si myslím, že se s tím dá pěkně závodit, a o to se snažíme," řekl po odpolední části.


V sobotu čeká na jezdce posledních šest rychlostních zkoušek o celkové délce 80,82 kilometrů.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Agrotec Škoda Rally Team

 

Komentáře ke článku