Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Pechův třetí letošní triumf

Pechův třetí letošní triumf

Agrotec Petronas Rallye Hustopeče – sobota

Čtvrtý letošní podnik mistrovství republiky v rallye skončil třetím triumfem Václava Pecha. Jezdec stáje EuroOil Team sice vstupoval do závěrečného dne se ztrátou 5,8 sekundy na Jana Kopeckého, vydařená dopolední sekce a následný úspěch na deštivém odpoledním testu ho ale nakonec dostala na nejvyšší stupeň. Kopecký sice musel skousnout porážku o 2,7 sekundy, i tak se ale přiblížil k již desátému titulu mistra republiky. Dominik Stříteský dokázal sesadit z bronzové příčky Adama Březíka.

„Soutěž se nám povedla a jsem strašně rád, že jsme vyhráli. S Honzou jsme se snažili asi oba jet na doraz. Je to až neskutečné, v jakém tempu dokážeme jet vyrovnaně až do konce. Už nebylo kam zrychlit,“ radoval se Pech v cíli.

Ve prospěch plzeňského jezdce se začala situace otáčet už dopoledne. Během této sekce totiž vyhrál všechny tři rychlostní zkoušky a dostal se o čtyři sekundy před Kopeckého. Jak ale přiznal, posun do čela pro něj nebyl bez rizika.

„Jedeme malinko za hranou. Jsou z toho nějaké krizovky, ale jsme prostě zdravě naštvaní za ten včerejšek. Moc se mi ale nelíbí jet s takhle velkým rizikem. Hlavně jsem byl rád, že jsme pořád zůstávali na cestě,“ uvedl.

První odpolední test se sice vydařil více Kopeckému a dostal se o pouhých osm desetin zpět na první místo, na předposlední rychlostní zkoušce ale přišel rozhodující moment. Zapršelo a to hrálo Pechovi do karet. Vrátil se o 2,9 sekundy před Kopeckého. Ani pro Pecha ale nebyly náročné podmínky idylou.

Jan Kopecký je opět blíže k titulu mistra republiky. Foto: Škoda Motorsport


„Poslední vracák byl na bahně, nechtěl jsem se tam dostat do smyku a zahrabat se, ale zadusil se mi motor a chcíplo mi to. A pak ještě jednou, jak jsem byl nervózní. Asi jsme na té vodě ale jeli hodně a udělali si ten zásadní náskok před poslední zkouškou,“ říká ke složitému závěru předposledního testu.

Kopecký sice stáhl na poslední rychlostní zkoušce svou ztrátu o dvě desetiny, na vítězství už to ale nestačilo. I tak ale nemusel příliš smutnit. Jelikož ale Pech se svým Fordem Focus RS WRC 06 nemůže bodovat do absolutní klasifikace mistrovství republiky, opět se Kopecký přiblížil ke svému desátému titulu mistra republiky. V rámci republikového mistrovství byl letos nejlepší již potřetí. Nebylo to tak pouze ve Valašském Meziříčí, kde ho překonal Filip Mareš.

„Byl to zase zajímavý závod a přetahovaná o sekundy s Václavem jako na většině soutěží. Tentokrát byl o fous rychlejší on. Snažili jsme se ho ale odpoledne ještě stáhnout, na úvodní zkoušce se nám to podařilo a přeskočili jsme ho. Pak ale hodně zapršelo a než jsem zjistil, že pneumatiky docela fungují, ztratil jsem spoustu času. V závěru soutěže jsem ještě zkusil jít do rizika, i když to už opravdu nerad dělám,“ zhodnotil jezdec stáje Agrotec Škoda Rally Teamu svůj výkon.

Zvrat v bitvě o bronz



Během sobotního programu nedošlo v Hustopečích ke změnám pouze na prvním místě. Ke změnám došlo i v bitvě o bronzový stupínek. Po pátku se sice zdálo, že ke třetímu místu neohroženě kráčí Adam Březík, nakonec ho ale přeskočil Dominik Stříteský. Dvojici v cíli dělilo 3,1 sekundy.

Podobně jako pro Pecha byla i pro Stříteského klíčová předposlední deštivá erzeta: „Obrovská spokojenost. Adam byl po celou soutěž lepší, ale rozhodly dvě erzety. Jedna, ve které udělal chybu, a druhá na vodě, která se povedla nám. To bylo celé. Jsme ale rádi, že i počasí zamíchalo kartami a my můžeme stát na třetím místě. Měli jsme obuté stejné pneumatiky jako ostatní posádky, ale asi jsme se s těmi podmínkami dokázali lépe vyrovnat,“ byl spokojen 23letý závodník, který si tak spravil chuť po nehodě v Českém Krumlově.

Dominik Stříteský se probojoval až na stupně vítězů. Foto: Lukáš Chum Photoshoots


Ještě po dopolední sekci měl Březík před Stříteským náskok 7,1 sekundy. I přesto ho ale mohla mrzet nevydařená první erzeta dne.

„Na šotolině jsem se nemohl dostat do tempa, dost to klouzalo. Pak jsme se ještě přetočili a museli couvat, nějaký čas jsme tam nechali. Trochu jsme si to tím zkomplikovali,“ přiznává.

Druhý muž průběžného pořadí Věroslav Cvrček obsadil páté místo. Ke změně došlo na šesté příčce. Aleš Jirásek překonal Martina Vlčka. Jezdce s vozem Hyundai i20 R5 trápila během závěrečného dne technika.

„Po včerejší šotolině nám něco vletělo mezi kardan a karoserii a udělalo nám to nějakou paseku, auto se strašně třepe. Vibruje, ve velkých rychlostech mám docela obavy, aby mě ten kardan nevylískal. Druhý ale nemáme a ani bychom ho stejně nestihli vyměnit,“ přibližoval své potíže po dopolední sekci.

Bývalý pilot F1 Tomáš Enge skončil s vozem Toyota GR Yaris na 18. příčce. Ve třídě RN9 se umístil na druhém místě za celkovým vítězem Václavem Pechem.

Mezi předokolkami zvítězil David Štefan před Jánem Kundlákem a Robertem Hordossym. V historicích triumfoval Libor Kotrmon. Druhý skončil Jan Schmied a třetí Miroslav Jun.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Agrotec Petronas Rallye Hustopeče

Komentáře ke článku