Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jízda bez dálniční známky se pořádně prodraží

Jízda bez dálniční známky se pořádně prodraží

Hříšník řádově zaplatí tisíce korun pokuty

Možná to trochu překvapí, ale asi nejvyšší pokutu za jízdu bez dálniční známky můžete dostat v Čechách. Na místě to sice je 5000 Kč, čemuž odpovídá například postih ve Švýcarsku (190 eur), ale ve správním řízení se může v krajním případě vyšplhat až na 100 000 Kč.

Pokud bychom měli sestavit žebříček nejvyšších pokut, pak na druhém místě je, opět v případě správního řízení, Rakousko. Zde může dosáhnout až 80 000 Kč. Vyšší než základní sazbu (120 eur) zaplatí ti, kteří budou policií obviněni například z přemisťování známky z vozu na vůz. Tedy dvojího používání viněty, což je „specialita“ motoristů z východní Evropy.

Na třetí příčce je pak Slovinsko, kde zaplatí motorista za jízdu bez viněty až 800 eur (asi 21 600 Kč). V této zemi zároveň tradičně platí, že při úhradě na místě lze ušetřit až polovinu částky.

Na Slovensku dosahuje pokuta 150 eur. Jestliže však český motorista vjede na dálnici na slovenské straně a až u prvních kamer si uvědomí, že si nezakoupil elektronickou dálniční známku a kamery už ho zaregistrovaly, má ještě stále šanci to napravit. A to tím, že do konce daného dne odešle platbu. Pak, i když byl zachycen kamerou jako neplatič, nebude pokutován, protože pravidla hovoří o povinnosti odeslání platby v daný den, přesný čas není stanoven. Něco jiného je, když vás v okamžiku jízdy bez dálniční známky zaregistruje jedno ze šesti kontrolních vozidel. Přestupek je řešen na místě a pokuta řidiče nemine. Zcela totožné je to v případě, kdy hříšníka zastaví policie.

Asi nejmírnější trest, pouhých 50 eur, za jízdu bez platby mají v Maďarsku.

Komentáře ke článku