Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Horko zvyšuje únavu řidiče

Horko zvyšuje únavu řidiče

Káva ani cigarety nepomohou

Také vám už lezou na nervy vedra, která letos přišla dříve než obvykle? Navzdory klimatizaci není cestování v autě za těchto podmínek žádný med. Vysoké teploty totiž značně zvyšují řidičovu únavu.

K její eliminaci je třeba dodržet několik základních pravidel. Před delším putováním je nutné se kvalitně vyspat. Je dobré vyvarovat se těžkých jídel, na druhou stranu je potřebný dostatečný příjem tekutin. Ani v zemích, kde je určitá tolerance alkoholu, není dobré podlehnout pokušení řídit byť jen po vypití malého piva či sklenky vína. Nebezpečné mohou být i volně prodejné léky na tlumení bolesti.

V kabině vozidla by měla být příjemná teplota. Ani horko, ovšem v případě vozidel vybavených klimatizací ani mrazivý chlad. Dlouhá monotónní jízda po dálnici, pohled upřený do dáli, pravidelně se míhající přerušované čáry vodorovného značení, to vše může být uspávající. Je vhodné tu a tam na chviličku přejet očima ze strany na stranu. A nezastupitelnou roli sehrávají pravidelné krátké přestávky, řekněme po dvou hodinách jízdy. Všichni by měli vystoupit z vozidla, protáhnout se, něco drobného sníst a pořádně se napít. Určitě nezapomeneme ani na důkladné provětrání kabiny. Pokud to bude jen trochu možné, osoby za volantem by se měly vyměnit. V opačném případě šoférovi nezaškodí krátké zdřímnutí si.

Některé „zaručené“ recepty však nefungují. Otevření oken a požití nápojů s kofeinem mají jen krátkodobý účinek. Poslech hlasité hudby spíše rozptyluje a kouření organismus naopak utlumuje.

Komentáře ke článku