Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volant jako zdroj nákazy

Volant jako zdroj nákazy

Řešením je pravidelná dezinfekce

Podle vědců z univerzity Queen Mary je na volantu průměrného osobního automobilu až devětkrát více baktérií než na prkénku veřejné toalety! Samozřejmě to mnohem více platí pro vozidla, která jdou z ruky do ruky, tedy služební a z půjčoven.

Pro ty, kdo trpí například kožními problémy, může pak být řízení dokonce nebezpečné. Je třeba rovněž vzít v úvahu, že některé patogeny mohou přežít nikoliv týdny či měsíce, ale mnoho let. Proto se jich nezbavíme ani dlouhodobým odstavením vozidla z provozu. Stejně tak jsou odolné i vůči vysokým teplotám.

Obecně platí, že lidé se zdravým imunitním systémem se nemusejí ničeho obávat. Ti s oslabenou obranou, chronicky nemocní, alergici, kojenci nebo starší osoby jsou více ohroženi. Nejčastěji se po infekci z povrchu například věnce volantu, řadicí páky nebo madel a palubní desky objevuje chřipkový virus, případně průjem či zvracení. Pro zamezení takovýchto komplikací je na místě pravidelná dezinfekce. Je jen třeba volit vhodný prostředek podle toho, zda je věnec potažen kůží, jeho imitací nebo má pryžový povrch. U pronajatého auta není až takovým problémem provést alespoň základní ošetření za pomoci speciálních ubrousků napuštěných čisticím prostředkem.

Pokud jsme alergičtí, máme nějakou formu kožního ekzému a podobně, pak je nejsnadnějším řešením řídit v bavlněných tenkých rukavicích.

Komentáře ke článku