Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota Mirai projela celou Velkou Británií

Toyota Mirai projela celou Velkou Británií

Spotřebovaný vodík přišel na necelých šest tisíc korun

Toyota Mirai jako první vodíkový automobil projela napříč celou Velkou Británií. Novináři magazínu Autocar urazili téměř 1800 kilometrů z obce John O’Groats na severním výběžku Skotska do vyhlídkového místa Land’s End na jihu. Za celou cestu nevypustilo auto do ovzduší žádné zplodiny, pouze čistou vodu.

Putování začalo na Orknejích. Z John O’Groatsu se tým vydal do Aberdeenu. Zde byly nádrže Toyoty Mirai natankovány na veřejné čerpací stanici, která je jednou z nejčastěji navštěvovaných v Evropě. Po opuštění Skotska se výprava zastavila v Sunderlandu, aby v areálu firmy Jaskel doplnila pohonné hmoty. Jmenovaná společnost vyvíjí vodíkové čerpací stojany nové generace. Poslední tankování proběhlo v Beaconsfieldu v hrabství Buckinghamshire, tedy 444 km od cíle v Land’s Endu.

 

Během cesty výprava třikrát doplnila palivo

 

Vozidlo urazilo dohromady 1783 km průměrnou rychlostí 90 km/h, přičemž na každých 100 km spotřebovalo 0,9 kg vodíku. Ten celkově vyšel na 193 liber, což je v přepočtu necelých šest tisíc korun. Během jízdy Mirai emitoval 14,5 litru vody, vyprodukované systémem palivových článků na palubě.

Komentáře ke článku