Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota Mirai

Toyota Mirai

Pět zajímavostí o autě jezdícím na vodík

Mirai znamená japonsky budoucnost. Ne náhodou Toyota tímto názvem pojmenovala svůj první model napájený palivovými články. Mirai neprodukuje žádné zplodiny ani znečištění. Jeho pohon je tichý a bez vibrací.

Elektrický pohon s elektrárnou na palubě

 

Klíčovou technologii Toyoty Mirai představuje soustava palivových článků, které generují elektrický proud reakcí vzdušného kyslíku s vodíkem, jenž je umístěn v nádrži z uhlíkového vlákna a odolného plastu.

Vodík přivedený k anodě uvolní elektron, který přejde ke katodě a generuje tak proud. Po uvolnění elektronu se z atomu vodíku stává vodíkový iont. Přechází ke katodě, kde se spojí s kyslíkem a vznikne voda (vodní pára).

Automobil má dvě nádrže na vodík v celkovém objemu 122 l. Jsou-li plně natankované, zajistí vozu dojezd až 550 km.

Žádné emise

Jediným vedlejším produktem výroby proudu v palivových článcích je vodní pára. Pohon neznečišťuje vzduch ani životní prostředí, nevytváří žádné škodlivé emise ani oxid uhličitý. Toyota na vodík je přitom velice tichá - elektromotor pracuje takřka nehlučně.

Jednorychlostní převodovka

Toyota Mirai má jednorychlostní přímou převodovku fungující mnohem plynuleji než tradiční převodovky ve vozech se spalovacími motory. Elektromotor dodává maximální točivý moment od okamžiku startu v plném rozsahu otáček. Automobil proto velmi dobře akceleruje, přičemž z 0 na 100 zrychlí během 9,6 s. Elektrická Toyota na palivové články má výkon 113 kW (154 k).

Automobil jako zdroj elektřiny

Vozidlo nejen generuje elektrický proud, kterým se napájí elektromotor. Může sloužit i jako zdroj elektrické energie pro jiná zařízení. V zavazadlovém prostoru je umístěna zásuvka, k níž lze připojit externí zařízení. Mirai snadno nahradí generátory se vznětovými motory. Na rozdíl od nich ovšem pracuje nehlučně a neznečišťuje ovzduší. Může dodat dostatek energie pro rodinný dům na dva dny.

Sportovní pneumatiky Michelin

Vůz má dobrou přilnavost nejen díky nízko umístěnému těžišti. Dostal jedny z nejlepších pneumatik, jaké jsou na trhu k mání - Michelin Primacy MXC4 215/35R-17. Jsou navržené tak, aby zvýšily pohodlí při jízdě a zrychlily reakci automobilu na chování řidiče.  Byly vyrobeny s využitím technologie Comfort Control značky Michelin. Jejich vzorek optimalizoval počítač a výrobní proces je maximálně precizní, aby se snížily vibrace a hluk při otáčení. Protektor představuje rovněž vyspělá technologie, díky které tyto celoroční pneumatiky zajistí velmi dobrou přilnavost i za deště a na sněhu.

Už v roce 2019 by měly být v České republice otevřeny první dvě čerpací stanice na vodík, což umožní, aby se Toyota Mirai mohla dostat i na náš trh.

Komentáře ke článku