Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

UAZ Patriot ve speciální verzi

UAZ Patriot ve speciální verzi

Ruský off road k mistrovství světa

Ruská automobilka UAZ, založená v roce 1941, je u nás známá především jako výrobce vojenských terénních vozidel. Své zkušenosti z výroby pro armádu zhodnotila ve víceúčelovém terénním vozidle Patriot. Také s ním se můžeme setkat ve službách ruské a ukrajinské milice, u strážců hranic a speciálních jednotek. Je ale hodně rozšířené i v civilním sektoru a mezi soukromníky. 

Patriot se vyrábí od roku 2005. Koncem roku 2017 se představila zcela nová generace tohoto vozu. Jde i nadále o ortodoxní off road s rámovou konstrukcí a přiřaditelným pohonem všech kol, doplnitelným o redukci a uzavírku diferenciálu. V základní podobě má pětimístnou karoserii a je dlouhý 4750 nebo 4785 mm při rozvoru náprav 2760 mm. 

V nové generaci jsou na přídi LED světla pro denní svícení a LED směrovky. Pro lepší ovladatelnost v terénu dostal vzadu zkrutný stabilizátor. Vůz je na zádi vybaven parkovací kamerou se širokým úhlem záběru. V interiéru je 7“ displej schopný přehrávat Full HD videa. Je spojený s navigací Navitel, pokrývající celé Rusko, Ukrajinu a Bělorusko.

Patriot pohání zážehový motor 2,7 l/94 kW (128 k) nebo turbodiesel 2,3 l/84 kW (114 k) se vstřikovacím systémem Common Rail od firmy Bosch. Motory jsou vlastní konstrukce ZMZ z produkce automobilky UAZ. Převodovka je přímo řazená pětirychlostní. 

Při příležitosti mistrovství světa ve fotbale UAZ vyrobil speciální sérii těchto vozidel. Tato „fotbalová“ verze byla přijata s velkým zájmem, takže poptávka brzy překročila nabídku. PR manažerka automobilky Jekatěrina Kalinská k tomu řekla: „Nejúspěšnější je v kombinaci s expediční verzí. Zajímavé je, že zájemci tento vůz původně objednávali výhradně v červené barvě dresů ruské reprezentace, ale postupně získala vrch tradiční zelená. Továrna je schopná vyrobit jen omezené množství této verze, ale postupně se nám daří uspokojovat poptávku.“ „Fotbalový“ Patriot přijde na 1 039 990 rublů (372 587 Kč). 

Pro rok 2019 Patriot dostane samočinnou šestistupňovou převodovku s hydrodynamickým měničem od belgické společnosti Punch Powertrain a nabídku motorů rozšíří zážehový motor ZMZ Pro 110 kW (150 k)

 

 

Komentáře ke článku