Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Benzin v průměru za 33 korun, nafta o 60 haléřů levnější

Benzin v průměru za 33 korun, nafta o 60 haléřů levnější

Pozor na fígly s informacemi o ceně za litr

Ceny pohonných hmot se mění velmi dynamicky. Závisejí na situaci na evropském trhu a také na kurzu naší měny vůči americkému dolaru.

Významný vliv má kromě značky sítě čerpacích stanic také lokalita. U D1 například stojí benzin i nafta aktuálně skoro 36 korun za litr, zatímco průměr v ČR se podle údajů Evropské komise pohybuje u benzinu kolem 33 korun a u nafty činí asi o 60 haléřů méně.

Jak ukazuje nová studie německého autoklubu ADAC, ceny se na jedné pumpě mění vzhledem k denní době. U naprosté většiny ze 14 000 sledovaných čerpacích stanic u našich západních sousedů totiž během letošního května v jeho průběhu klesaly a rostly. Nejvyšší byly při ranní špičce, kdy lidé cestují do zaměstnání. Zda funguje něco podobného i v Česku, není zdokumentováno.

Často se také setkáváme, zejména na sociálních sítích, s upozorněním na podvodnou praxi, kdy některé pumpy inzerují na totemech jinou částku za litr, než jakou nakonec zákazníkovi účtují. Podle sdělení České obchodní inspekce však na takový případ, znamenající porušení zákona o ochraně spotřebitele, dosud její inspektoři nenarazili.

Ústřední automotoklub nicméně varuje před jiným nešvarem, rozšířeným zejména v jižních zemích. Tam se na příjezdu k čerpací stanici pro jistotu motorista nedozví cenu žádnou. Přečte si ji až na stojanu. Provozovatelé zjevně sázejí na to, že se mu už nebude chtít jet natankovat někam jinam.

Komentáře ke článku