Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Opel boduje s řadou X

Opel boduje s řadou X

Tři velikosti a tři styly SUV - Mokka X, Crossland X a Grandland X

Opel nabízí své nové modely SUV různým skupinám zákazníků - model Mokka X pro jízdu za dobrodružstvím, Crossland X pro vyznavače všestrannosti a Grandland X jako dynamickou alternativu. Ač se rozměrově liší, všechny tři spojuje robustní vzhled offroadu, zvýšená poloha sedadel s dobrým výhledem a nabídka moderních technologií.

Opel X

Opel sice patřil k průkopníkům segmentu SUV, ale když tyto vozy přišly do módy, nebyl právě v čele vývoje. To se ve spolupráci s PSA Group radikálně změnilo. V krátké době se objevily tři modely, které bodují u zákazníků. Letošní rok je prvním, kdy jsou v prodeji všechny tři a výsledky už se dostavily. Opel se stal druhou nejrychleji rostoucí značkou v segmentu SUV. V Německu se v prvních pěti měsících roku 2018 dokonce stal číslem 1 v prodeji SUV, přičemž modely Mokka X, Crossland X nebo Grandland X představují čtvrtinu prodeje značky. Opel plánuje, že v roce 2021 budou SUV mít podíl 40 %.

Opel X

Opel Mokka X

Model Mokka se představil jako první už v roce 2012. V roce 2016 přišel ve výrazně modernizované podobě Mokka X. Od uvedení na trh si model Mokka/Mokka X vybralo téměř 900 000 zákazníků.

Mokka X je jedním z mála malých SUV nabízejících schopnosti jízdy v terénu včetně inteligentního adaptivního systému pohonu všech kol s elektronicky ovládanou multilamelovou spojkou. K tomu přidává adaptivní reflektory full LED AFL (Adaptive Forward Lighting), monitorování vzdálenosti od vozu vpředu Following Distance Indication, výstražný systém před kolizemi Forward Collision Alert, asistent pro udržení vozidla v jízdním pruhu Lane Departure Warning, ergonomická sedadla s certifikátem AGR (Aktion Gesunder Rücken eV) i nejmodernější konektivitu s infotainmentem IntelliLink kompatibilním s Apple CarPlay a Android Auto.

Opel X

Opel Crossland X

Nejmenším z modelů X je Crossland X, který zaujal i roli nástupce všestranného minivanu Meriva. Dosud na něj Opel eviduje přes 125 000 objednávek.

K inovativním prvkům patří světlomety full LED, head-up displej, panoramatická kamera na zádi nebo ergonomická sedadla s certifikátem AGR. Z asistenčních systémů jsou v nabídce parkovací automat Advanced Park Assist, výstražný systém Forward Collision Alert s detekcí chodců a automatickým nouzovým brzděním, monitorování únavy řidiče Driver Drowsiness Alert, asistent pro udržování jízdního pruhu Lane Departure Warning, rozeznávání dopravních značek Speed Sign Recognition a monitorování mrtvého úhlu Side Blind Spot Alert. Konektivitu zajišťuje infotainment IntelliLink s barevným dotykovým osmipalcovým displejem, podporující Apple CarPlay i Android Auto.

Opel X

Opel Grandland X

Nejnovější a současně i největší je Grandland X. Ten se začal prodávat v září 2017 a už si ho objednalo 85 000 zájemců. Umožňuje bezpečnou jízdu na každém povrchu díky elektronickému systému regulace trakce IntelliGrip.

Z asistenčních systémů je možné zmínit Forward Collision Warning s detekcí chodců a automatickým nouzovým brzděním pracujícím v rozsahu rychlostí od 5 do 140 km/h, Driver Drowsiness Alert, Advanced Park Assist, prostorový kamerový okruh nebo tempomat Adaptive Cruise Control s radarem, který udržuje nastavenou rychlost a odstup od vozidla jedoucího vpředu s funkcí brzdění až do úplného zastavení.

Samozřejmě i zde jsou v nabídce ergonomická přední sedadla s certifikátem AGR, ale také vyhřívaný volant a přední i zadní sedadla. Nechybí ani infotainment IntelliLink nejnovější generace kompatibilní s Android Auto a Apple CarPlay.

Motory Euro 6d-TEMP

Většina motorů už nyní splňuje emisní normu Euro 6d-TEMP. Kromě sníženého dopadu na životní prostředí je jejich výhodou i to, že majitelé vozů se nemusejí obávat zákazů vjezdu do městských center. Také nehrozí, že by tyto modely nebyly od září dostupné kvůli problémům s homologací.

Novinkou mezi vznětovými motory pro Grandland X je turbodiesel 1,5 l BlueHDi/96 kW (130 k) s inovativní kombinací SCR a zásobníkového katalyzátoru a kombinovanou spotřebou nafty 4,1 - 4,2 l/100 km. K dispozici je i větší turbodiesel 2,0 l/130 kW (177 k) s kombinovanou spotřebou nafty 4,8 - 4,9 l/100 km.

Nové zážehové motory reprezentuje turbodmychadlem přeplňovaný tříválec PureTech s přímým vstřikováním a nově s filtrem pevných částic GPF 1,2 l/96 kW (130 k), který má kombinovanou spotřebu 5,2 - 5,3 l/100 km. Ten je k dispozici i pro Crossland X se spotřebou 5,1 l/100 km. (Hodnoty spotřeby jsou podle WLTP přepočítané na NEDC pro možnost porovnání)

V dalším kroku se Grandland X stane prvním modelem Opel, který bude v nabídce i s pohonem plug-in hybrid. Grandland X PHEV začne sjíždět z výrobní linky závodu Opel v Eisenachu od roku 2020.

Opel X
Opel X
Opel X

 

Komentáře ke článku