Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ojedinělá porsche na Salonu Privé

Ojedinělá porsche na Salonu Privé

Oslava sedmdesátin stuttgartské značky

Kromě oslav 50 let modelu Ferrari Dino připomene nadcházející Salon Privé rovněž 70. výročí vzniku značky Porsche. Tomu bude v Blenheim Palace nedaleko Oxfordu zasvěcen poslední den přehlídky, tedy 1. září.

Pořadatelé slibují jedinečný průřez historií automobilky, od Roadsteru 356 po legendární vůz 911. Zcela výsadní postavení pak bude mít unikátní Porsche Carrera 356A GS z roku 1956. Jde o jeden z pouhých čtyř exemplářů, importovaných za kanál La Manche, a jediný s pravostranným řízením. Jeho prvním majitelem byl závodník Edgar Wadsworth, který ho využíval opravdu intenzivně. Dokonce se vydal po ose do Stuttgartu na pravidelnou servisní prohlídku. Později ho prodal Cyrilu Corbishleyovi, načež se další stopa kupátka ztratila. Po znovuobjevení byl pečlivě restaurován. Naprostá většina dílů včetně motoru je však originální.

 

Porsche 356A GS z roku 1956

 

Pozornost nesporně přitáhne také Porsche 964 C4 v odlehčeném provedení (na titulním snímku). Těchto vozidel vzniklo ve sportovním oddělení výrobce ve Weissachu, jemuž tehdy šéfoval vítěz z Le Mans Jürgen Barth, pouhých 22 kusů.

Byla postavena na podvozku klasického 964, ale dveře a blatníky byly zhotoveny z hliníku, boční okna z plastu a v interiéru se objevil bezpečnostní rám a další předepsané vybavení. K pohonu všech čtyř kol sloužil osvědčený vzduchem chlazený zážehový šestiválec o objemu 3,6 litru.

Kuriozitou vystaveného automobilu je jeho žlutá barva karoserie. Všichni ostatní sourozenci byli totiž bílí.

Komentáře ke článku