Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vzácná Cobra ze stříbrného plátna

Vzácná Cobra ze stříbrného plátna

Zahrála si ve filmu s Reaganem

Znovu se vracíme k přehlídce Salon Privé, která se uskuteční na přelomu srpna a září v Blenheim Palace ve Velké Británii. Jednoho filmového hrdinu, který se jí zúčastní, jsme vám již představili. Nyní přišel čas na dalšího.

Tentokrát je to Shelby Cobra Mk1 z počátku šedesátých let. Jde o teprve pátý exemplář, který firma založená texaským závodníkem Carollem Shelbym vyrobila. Její první majitel ho v srpnu 1963 směnil za jiný a vůz se znovu ocitl u společnosti Shelby American.

Ta tento osmiválcem Ford poháněný roadster přelakovala a vzápětí zapůjčila hollywoodským tvůrcům pro natáčení trháku The Killers režiséra Dona Siegela. Jednou z hlavních postav je automobilový jezdec (hrál ho John Cassavetes), takže Cobra dostala dost prostoru, byť záběry z inscenovaného závodu jsou dosti naivní. Mimochodem, tímto snímkem se s hereckou prací rozloučil pozdější americký prezident Ronald Reagan.

 

Cobra se stala hvězdou zabijáckého thrilleru

 

Vozidlo ovšem filmaři příliš nešetřili, takže bylo vráceno s četnými šrámy. Po opravě sloužilo dlouhá léta v Shelbyho závodnické škole. Do původního stavu ho ovšem uvedl až jeho aktuální vlastník Mike McCluskey. Drtivá část komponentů včetně pohonné jednotky je původní.

Komentáře ke článku