Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Na Salonu Privé bude i ferrari Erika Claptona

Na Salonu Privé bude i ferrari Erika Claptona

Přehlídka připomene padesátiny modelu Dino

Na samotném sklonku prázdnin (od 30. srpna do 1. září) se uskuteční v nádherném prostředí Blenheimského paláce v anglickém hrabství Oxfordshire další ročník exkluzivní automobilové přehlídky Salon Privé. Jedním z motivů akce, mající spíše charakter luxusní garden party, bude padesáté výročí vzniku legendárního modelu Ferrari Dino.

Vůz nese jméno po předčasně zesnulém synovi Enza Ferrariho Dinovi, jenž byl tvůrcem použitého šestiválcového motoru. Karoserie je dílem Pininfarinova studia, konkrétně Leonarda Fiorovantiho. Koncept byl představen na pařížském autosalonu 1965, sériová produkce běžela v letech 1968 až 1976, a to pod označením 206 GT, 246 GT/GTS a posléze 308 GT4. Automobil měl ve své době nezvyklou koncepci s pohonnou jednotkou umístěnou uprostřed. Poprvé bylo také u Ferrari použito elektronické zapalování Magneti Marelli.

Na soutěži elegance, jež bude ústředním bodem úvodního dne Salonu Privé, se představí hned několik din, z Evropy i zámoří. Dvě z nich na sebe ale patrně upoutají o něco větší pozornost, a to zejména díky svým předchozím majitelům.

S 206 GT sériového čísla 00152 nejprve jezdil jistý Ronnie Hoare, který ho ovšem v květnu 1970 prodal Eriku Claptonovi. Slavný kytarista si ho ale moc neužil, neboť ho po pár měsících provozu zrušil. Jak vzpomíná ve svých memoárech, stalo se tak v nejméně vhodné chvíli, když se vracel ze záletů s Pattie Boydovou, toho času manželkou člena Beatles Georgea Harrisona. Renovace se vzácný kousek dočkal až v roce 2016 a od té doby také nese jméno Layla podle jedné Claptonovy skladby.

O něco mladší 246 GT z roku 1972 zase patřilo Peteru Noonovi, frontmanovi věhlasné skupiny Herman´s Hermits. Vyniká unikátním barevným designem, který vznikl přímo na muzikantův popud.

 

Ferrari Dino 246 GT z roku 1972

 

Komentáře ke článku