Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ford Performance Mustang Cobra Jet

Ford Performance Mustang Cobra Jet

Limitovaná série vzdává hold originálu z roku 1968

Ford představil limitovanou edici nejrychlejšího produkčního Mustangu pro závody ve zrychlení. Jak už jeho jméno naznačuje, Ford Performance 50th Anniversary Mustang Cobra Jet vzdává hold originálu, který debutoval v roce 1968 a poté kraloval v šampionátu dragsterů NHRA Winternationals v kategorii Super Stock. Ford tehdy vyrobil 50 vylehčených mustangů se sedmilitrovými motory V8 428 o výkonu 335 k. Šest z nich bylo poté posláno ke specializované firmě Holman & Moody, která je upravila pro závody dragsterů podle předpisů NHRA.

Ford Mustang Cobra Jet

Nový Mustang Cobra Jet bude na prodej za 130 000 dolarů (asi tři miliony Kč). Vyrobeno jich bude pouze 68 kusů. Na silnici se ovšem s tímto monstrem nesmí (tedy alespoň ne v USA). 

Pohání jej speciální verze motoru Ford V8 5,0 l označovaná Coyote. Je zvětšená na 5,2 l a přeplňovaná obrovským mechanicky poháněným dmychadlem Whipple. Výkon Ford nezveřejnil. Poháněná zadní náprava je tuhá ve spojení se čtyřprvkovými rameny, zkrutným stabilizátorem a vedením panhardskou tyčí. Její vinuté pružiny s tlumiči umožňují nastavit světlou výšku. Brzdy s malým aerodynamickým odporem jsou od Strange Engineering. Kola Weld racing jsou ozdobena znakem připomínajícím 50. výročí. Na zádi jsou opěrné kolečko zabraňující převrácení a brzdicí padák.

Vůz je v souladu s předpisy organizace NHRA vybaven vestavěným ochranným rámem a sedadly s certifikátem FIA. Na konci čtvrtmílové (400 m) dráhy, kterou s pevným startem zvládne v čase kolem 8,5 s, dokáže jet rychlostí 240 km/h.

Ford Mustang Cobra Jet

 

Komentáře ke článku