Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Citroën Berlingo

Citroën Berlingo

Třetí generace kompaktního vanu do prodeje

Citroën uvádí na český trh třetí generaci modelu Berlingo. Poprvé byl uveden na trh v roce 1996, kdy vytvořil zcela nový segment.

 

Citroën Berlingo

Nové Berlingo je robustní, na první pohled rozpoznatelný automobil, na němž se, jako u některých dalších modelů značky, objevují ochranné plastové kryty boků Airbump. Poprvé se nabízí ve dvou délkách - základní M (délka 440 cm, rozvor náprav 278 cm) a prodloužené XL (délka 475 cm a rozvor 297 cm). Obě jsou k dispozici v pěti- i sedmimístném uspořádání.

 

Citroën Berlingo

Ve druhé řadě jsou nově tři samostatně sklopná sedadla. Zavazadlový prostor je vybavený krytem, který lze umístit do dvou poloh a tím jej rozdělit. Objem zavazadlového prostoru narostl o 100 l na 775 l (u pětimístné verze), resp. na 1050 l u varianty XL. Při sklopení sedadla spolujezdce lze přepravovat předměty o délce až 270 cm (u XL 305 cm).

Umístění airbagu před spolujezdcem do stropu umožnilo vytvořit dvě odkládací přihrádky nad sebou. Unikátní je multifunkční využití prostoru pod stropem systémem Modutop, vytvářejícím rozměrné odkládací prostory. Na ty vzadu navazuje výklopná přihrádka nad zavazadlovým prostorem, přístupná i z interiéru vozu. Má objem 60 l a nosnost 10 kg. Další odkládací prostory jsou v podlaze vozu.
Crossoverová verze XTR se odlišuje jen specifickými prvky výbavy se sedmnáctipalcovými koly koly, standardně dodávaným střešním nosičem a některými prvky v interiéru.

Prodlouženou verzi XL už je možné objednávat, ovšem její výroba začne až v listopadu, takže první dodávky se dají očekávat snad v prosinci. Užitkové varianty budou uvedeny na trh v listopadu.

Citroën Berlingo

Základní informace

Technika

Platforma je vytvořená ze dvou částí - přední vychází z modulární EMP2, což dovoluje používat nejmodernější techniku, a zadní RG5 byla převzata z předchozí generace, což umožnilo získat velký zavazadlový prostor.

Zážehové motory 1,2 PureTech jsou nově vybaveny filtrem pevných částic. Turbodiesely jsou zcela nové 1,5 BlueHDi 16V, v nichž jsou filtr pevných částic FAP a selektivní katalytická redukce SCR nahrazeny integrovaným systémem SCRF, který v jednom celku spojuje filtr pevných částic, oxidační katalyzátor a selektivní katalytickou redukci. Pro splnění nových emisních limitů se zvýšila spotřeba roztoku AdBlue - je potřeba ho doplnit po pěti natankováních plné nádrže nafty.
Zcela nová je osmistupňová automatická převodovka Aisin.

Asistenční systémy

Nové Berlingo nabízí mnoho v tomto segmentu nových technických vymožeností, jako jsou např. Head up displej, aktivní tempomat, aktivní výstraha při vybočení z jízdního pruhu, čtení dopravního značení rozšířené o mnoho dalších značek, sledování mrtvého úhlu, varování před čelním střetem, asistent pro podélné parkování, parkovací asistent nebo vynikající kamera na zádi Top Rear Vision.

Citroën Berlingo

Infotainment a konektivita

Audiosystém s navigací Citroën Connect Nav je vybaven osmipalcovým displejem a 3D navigací TomTom s doživotní aktualizací mapových podkladů (přes internet a USB). Zobrazení telefonu Mirror Screen spolupracuje se systémy Apple CarPlay, MirrorLink a Android Auto (to ale Google v ČR nepodporuje).

Lokalizovaná asistence Citroën Connect Box umožňuje spojení s asistenční službou, a to jak na vyžádání pro poskytnutí pomoci nebo informací, tak i automaticky v případě nehody.

Nejúspornější verze

S turbodieselem 1,5 BlueHDi 75 (56 kW) je kombinovaná spotřeba nafty 4,1 - 4,2 l/100 km (emise CO2 108 - 110 g/km).

Cena

Za akční cenu 379 900 Kč verze 1,2 PureTech Live nabízí mj. rádio s Bluetooth, klimatizaci, elektricky ovládaná zrcátka, tempomat, systém rozpoznání dopravních značek, aktivní výstrahu při opuštění jízdního pruhu, varování před čelním střetem a Active Safety Brake. Záruka Essential Drive je na 5 let, resp. 80 000 km. Verze XL je o 20 000 Kč dražší, ale v kombinaci s nejvyšší výbavou Shine nelze do vozu instalovat Modutop, takže pak je levnější než krátká varianta.

Citroën Berlingo

Základní údaje:

Místo výroby: Vigo (Španělsko) a Mangualde (Portugalsko)
Předchůdce: Model Berlingo 2 (2008-2018)
Příbuzní: Peugeot Rifter, Opel Combo Life
Hlavní konkurenti: Volkswagen Caddy, Renault Kangoo, Dacia Dokker
Koncepce: motor vpředu napříč, pohon předních kol
Platforma: PSA EMP2/RG5
Karoserie: pětidveřový pěti- nebo sedmimístný van
Motory: zážehové - 1,2 PureTech/81 kW (110 k), vznětové - 1,5 BlueHDi/56 - 75 - 96 kW (75 - 100 - 130 k)
Převodovky: pěti- nebo šestirychlostní přímo řazená nebo osmistupňová automatická
Délka: 4403 mm (verze M), resp. 4753 mm (verze XL)
Rozvor náprav: 2785 mm (verze M), resp. 2975 mm (verze XL)
Objem zavazadlového prostoru: 850/2126 l (verze M), resp. 1050/3000 l (verze XL)
Co stojí za pozornost: multifunkční systém přihrádek pod stropem Modutop
Základní cena: 379 900 Kč

Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo

Komentáře ke článku