Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Porsche opouští vznětové motory

Porsche opouští vznětové motory

Příští rok představí první elektromobil

Porsche se připravuje na elektromobilitu. Připojilo se proto k automobilkám, které opouštějí verze svých modelů se vznětovými motory.

Zastoupení dieselů na prodeji vozů této značky klesl v roce 2017 na 12 %. Od února už nemá Porsche žádný takový automobil ve své nabídce. Na uvolněné místo se prosazuje hybridní pohon. Jeho podíl se u modelu Panamera v Evropě vyšplhal na 63 %.

Značka sama prohlásila, že nechce vznětové motory nijak démonizovat. Podle nich jde o důležitou technologii, která však musí ustoupit plné elektrifikaci.

Pokud jde o elektřinu, jde do ní stuttgartský výrobce po hlavě. Do roku 2022 proinvestuje přes šest miliard eur, což je dvojnásobek původně plánovaných výdajů. Z této částky půjde přes půl miliardy jen na vývoj modelu Taycan.

A co benzinoví puristé? Tak ti se rozhodně nemusejí obávat. Ačkoli se to teď nezdá, zážehový motor je pro německou automobilku prioritou. Stále bude pracovat na vyvíjení svých plochých šestiválců, které se těší oblibě po celém světě.

První čistě elektrický model Taycan, představený k 70. výročí značky, se začne vyrábět i prodávat již příští rok. Dva synchronní elektromotory s permanentním magnetem produkují nejvyšší výkon 440 kW (600 koní). Zrychlení z 0 na 100 km/h proběhne za 3,5 sekundy a hranici dvou set protne vůz za dvanáct vteřin. Podle metodiky EU má být dojezd 500 km, což je velmi slušná hodnota.

Komentáře ke článku