Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Porsche Taycan jde do výroby

Porsche Taycan jde do výroby

Výrobce 911 vsadil na elektromobilitu

Výrobce legendárního modelu 911 se do budoucna jednoznačně orientuje na elektromobilitu. Jen do nového modelu s elektrickým pohonem Taycan investuje Porsche šest miliard eur.

„Vycházíme z toho, že v roce 2025 bude více než 50 % dodaných vozidel Porsche elektrifikováno. Značné investice proto směřují do vývoje a infrastruktury, ale i do kvalifikace zaměstnanců. Navzdory tomu zůstává beze změn strategický cíl provozní ziskovosti minimálně 15 %. Kromě efektivních procesů se budou na našem hospodářském úspěchu ve stále větší míře podílet také výnosy z digitálních produktů a služeb,“ je přesvědčen místopředseda představenstva společnosti Porsche odpovědný za finance a IT Lutz Meschke.

Čtyřmístné kupé Taycan má pohon všech kol dvojicí trakčních synchronních elektromotorů s výkonem 440 kW s využitím rozdělení točivého momentu mezi jednotlivá kola systémem Porsche Torque Vectoring. Jeho výroba v Zuffenhausenu začne během roku 2019 a uvedení do prodeje se plánuje na rok 2020. Porsche plánuje vyrábět 15 000 až 20 000 těchto vozů ročně.

Taycan, stejně jako trojnásobný vítěz z Le Mans Porsche 919 Hybrid, používá inovativní 800 V techniku. Porsche vlastními sílami vyvinulo příslušné komponenty pro stejnosměrný systém pracující s napětím 800 V, například kapalinou chlazené lithio-ionové akumulátory. Pro Taycan tato elektrická soustava přináší možnost nabít akumulátory za čtyři minuty takovým množstvím energie, které postačuje k ujetí vzdálenosti 100 km (podle NEDC). Akumulátory o kapacitě 90 kWh by měly umožnit dojezd přes 500 km (podle NEDC).

Porsche Taycan

Předpokladem pro rychlé nabíjení jsou vysokovýkonné nabíjecí systémy. Porsche E-Performance proto pracuje na budování potřebné infrastruktury s možnostmi nabíjení doma i na cestách. Porsche Mobile Charger Connect umožňuje rychlé nabíjení doma výkonem až 22 kW. Porsche navíc do konce roku 2019 v rámci společného podniku Ionity vybuduje spolu s Audi, BMW, Daimlerem a Fordem po celé Evropě 400 rychlonabíjecích stanic s výkonem až 350 kW. Kromě toho plánuje instalovat do uvedení modelu Taycan na trh více než 2000 nabíjecích zařízení se střídavým proudem v turistických destinacích ve dvaceti zemích.

Při výrobě modelu Taycan se Porsche odklání od tradičního principu montážní linky. Jako první automobilka zde použije tzv. flexibilní linku, proces nepřetržité sériové výroby s transportními systémy bez řidičů, který spojí výhody klasické linky s flexibilitou variabilní montáže.

Porsche Taycan

Komentáře ke článku