Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jak si vybrat správná kola

Jak si vybrat správná kola

Na co si dát pozor

Vybíráte novou sadu litých kol, na kterou obujete zimní pneumatiky? Poradíme vám, na co byste si měli dát pozor, abyste nenaletěli a nekoupili si kola, která třeba vůbec nejsou pro váš vůz homologovaná. Ale i mezi homologovanými koly jsou rozdíly.

V první řadě je třeba vybírat výhradně z kol, která mají schválení k provozu na veřejných komunikacích v ČR a je tak možné na nich bez rizik jezdit v běžném provozu. Taková kola se poznají podle odlité značky KBA nebo E v kroužku s číslem schválení na pohledové straně kola.

Mezi hlavní rizika jízdy na neschválených kolech patří možnost odmítnutí pojistného plnění pojišťovnou v případě nehody, neprojití vozidla kontrolou na STK a absence jakýchkoliv bezpečnostních záruk výrobce kol, že produkt může být bezpečně namontován na vůz.

Litá kola místo ocelových motoristé volí kvůli designu. Na trhu je k dispozici mnoho různých designů od konzervativních až po ryze tuningové. Lze si vybírat i ze široké palety barev - vedle klasického stříbrného laku je častá černá v matné i lesklé variantě a stále více se prosazují moderní grafitový odstín či vícebarevné kombinace s leštěnou čelní plochou na černě lakovaném pozadí.

 

Je samozřejmě dobré si vždy představit, jak bude daný design a barva kola vypadat na automobilu. V tom může pomoci konfigurátor kol, speciální webová stránka, která zobrazuje vybraná kola přímo na automobilech ze své databáze.

 Například společnost Alcar provozuje špičkový 3D konfigurátor výhradně homologovaných kol s nabídkou designů pro přesně určená vozidla. Konfigurátor v detailním rozlišení zobrazuje více než 1000 modelů automobilů včetně těch nejnovějších. Každá animace vozu se skládá z 52 fotografií a nabízí možnost navolit si jakoukoliv barvu karoserie i takové detaily, jakými jsou různé odstíny interiéru. Kromě toho nabízí také reálné tuningové a sportovní úpravy, například Mercedes-AMG, BMW M nebo Audi S, a je v něm možné nastavit i výšku podvozku nebo zatmavení skel.

Volbu designu kola ovlivňuje také období, pro které se kola vybírájí. Pro zimní období jsou vhodnější jednodušší jednobarevné designy s dobře přístupnými paprsky, které snižují množství usazovaných nečistot a usnadňují údržbu kola.

Alcar kola

Klíčovým je samozřejmě lak, který kolo chrání. Jedná se vlastně o několik vrstev laků. Alcar všechna litá kola značek AEZ, Dotz a Dezent vybavuje špičkovým třívrstvým lakem SR3 a na všechna poskytuje tříletou záruku. Lak SR3 zlepšuje přirozenou odolnost hliníku vůči soli, malým škrábancům i dalším nečistotám z provozu na silnicích. Jak dobře jsou kola díky laku SR3 chráněna, se testuje v solné komoře, kde se kolo během testování ocitá na 300 hodin ve společnosti štěrku, soli, octové kyseliny a chloridu měďnatého. Testuje se také přilnavost laku k povrchu kola.

Z hlediska jízdních vlastností je důležitým parametrem pro výběr vhodných kol jejich rozměr, respektive průměr. Pro komfortnější jízdu s větším utlumením nerovností na vozovce jsou vhodná menší kola v kombinaci s vyšší pneumatikou. Pro sportovnější jízdu jsou lepší kola větší. Nabídka schválených rozměrů kol bývá zpravidla široká, a protose dá jeho velikost přizpůsobit svým preferencím.

Pokud si zákazník pořizuje kolo homologované v jiném rozměru, než který je uveden v technickém průkazu vozidla, prodejce by mu měl předat Typový list, na jehož základě a po kontrole ve stanici technické kontroly si lze nechat zapsat tento nový schválený rozměr kol a pneumatik do velkého technického průkazu.

Alcar kola

Komentáře ke článku