Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

V zimě je nutné použít upravenou směs LPG

V zimě je nutné použít upravenou směs LPG

Podíl propanu se zvyšuje

Na zkapalněný propan-butan (LPG) jezdí v Česku přes 200 tisíc vozidel. Jejich řidiči si musejí v nadcházejících měsících pohlídat, aby měli v nádrži správnou směs paliva. Její zimní podoba by měla být na čerpacích stanicích dostupná v době od 1. listopadu do 31. března.

Letní směs LPG je pro motor výhodnější, obsahuje totiž více butanu, asi 60 %. Ten má lepší výhřevnost než propan, a tak má auto nižší spotřebu. Propan se však zase při nižších teplotách lépe odpařuje, tudíž je jeho podíl v zimě vyšší. Proto v tomto období LPG obsahuje butanu jen 40 % a propanu 60 %.

U vozidel na LPG nezpůsobují mrazy potíže se startováním, jako je tomu u zamrzlé nafty. Rozjíždějí se totiž klasicky na benzin a až později se přepínají na alternativní pohon. V létě se motor zahřívá rychleji, takže na LPG přejde do dvou minut. V zimě může interval s ohledem na venkovní teploty trvat tři až čtyři minuty. Problém tedy může nastat až poté, co automobil začne používat LPG. Na vzájemném poměru propanu a butanu závisí, při jaké teplotě bude docházet k odpařování LPG, a tedy udržování potřebného tlaku v nádrži.

Komentáře ke článku