Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volkswagen ID. R závodním vozem roku

Volkswagen ID. R závodním vozem roku

A to rovnou dvakrát!

Od rekordní jízdy Volkswagenu ID. R na slavné coloradské hoře Pikes Peak uběhlo již několik měsíců. Nyní si odnáší hned dvě ceny v kategorii „Závodní auto roku“.

Romain Dumas zajel s časem 7:57,148 minuty jako první člověk slavnou trať pod osm minut. Dosavadní rekord tak překonal o 16 sekund. Monopost je kromě jiného unikátní v tom, že se stal prvním čistě elektricky poháněným závodním vozem, který se prosadil proti vozidlům se spalovacími motory. Do karet mu hrály masivní točivý moment, který je u elektrických vozů k mání téměř okamžitě, a aerodynamická karoserie. Vůz ID. R je prvním z chystané flotily rodinných vozů ID, která se objeví již příští rok. Koupit si jej však nelze, slouží pouze pro demonstraci technologie Volkswagen. 

„Se závodním vozem ID. R jsme chtěli dosáhnout dvou cílů. Stanovit nový rekord na Pikes Peaku a navíc ukázat, jak dynamická, emocionální a výkonná může být elektrická mobilita,“ říká Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport. Ten minulý pátek převzal na letošní Essen Motor Show cenu od německého časopisu Auto Bild Motorsport. Kromě německého časopisu si ale odnesl i první místo ve stejné kategorii od britského magazínu Top Gear. „Naše očekávání ohledně sportovního výsledku byla dalece překonána absolvováním nejrychlejší jízdy na Pikes Peak v historii závodu. Skutečnost, že nyní tento výkon ocenily dva oblíbené časopisy z Německa a Velké Británie a vyhlásily ID. R závodním vozem roku, potvrzuje, že jsme svého cíle dosáhli i v komunikační oblasti. Z těchto ocenění máme velkou radost,“ dodává Smeets.

Časopis Auto Bild Motorsport označil Volkswagen ID. R za „milník techniky“. Britský magazín BBC Top Gear vůz komentoval slovy: „Elektrický pohon vzdoruje nedostatku kyslíku a poskytuje okamžitý maximální točivý moment, který je nezbytný pro zrychlení na úrovni teleportace.“

Vůz je možné prohlédnout si zblízka na Essen Motor Show, která je otevřena až do 9. prosince. Z Prahy jste tam za sedm hodin.

Komentáře ke článku