Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kristofferssona nezastavil ani déšť

Kristofferssona nezastavil ani déšť

MS v rallyekrosu – Höljes – neděle

Tři podniky, tři vítězství. Johan Kristoffersson pokračuje v rallyekrosovém mistrovství světa na vítězné vlně. Po triumfech v portugalském Montalegre a norském Hellu nenašel přemožitele ani na domácí půdě v Höljes. Připsal si už 38. prvenství v kariéře.

„Byl to téměř perfektní víkend. Měli jsme skvělé tempo. Také se nám podařilo dobře odstartovat, což bylo klíčové. Když vyhrajete, je to vždy krásné, ale když to dokážete ve Švédsku před tak velkým množstvím diváků a navíc před zraky své rodiny, je to ještě výjimečnější,“ byl švédský jezdec nadšený z dalšího úspěchu.

Kristoffersson byl favoritem už na začátku dne. Během soboty byl totiž velmi přesvědčivý. Dokázal vyhrát nejen superpole, ale také první dvě rozjížďky. A neděle se u něj nesla ve stejném duchu. Nejprve ovládl třetí i čtvrté rozjížďky, následně svou semifinálovou bitvu a na závěr i finále.

Pětinásobný mistr světa ale musel v neděli čelit o poznání jiným podmínkám než v sobotu. Během závěrečného dne totiž zapršelo.

„Myslím si, že tato trať je za deště jedna z nejzáludnějších. Když to ale všechno zvládnete, má to opravdu velkou hodnotu,“ dodal šťastný vítěz.

Kristoffersson nebyl jediným domácím jezdcem, který po finálové jízdě vystoupal na stupně vítězů. Se ztrátou čtyř sekund totiž dojel na druhém místě Timmy Hansen. Mistr světa z roku 2019 si tak spravil chuť po nevydařených úvodních dvou podnicích. V nich se nedostal ani jednou do finále kvůli kolizím se soupeři.

Johan Kristoffersson zatím přesvědčivě kráčí za šestým titulem mistra světa. Foto: Kristoffersson Motorsport


Své první stupně vítězů ve sezoně získal rovněž Ole Christian Veiby. Nor se po sobotě nacházel na průběžném druhém místě. Nedělní jízdy ale nedopadly podle jeho představ. Ve třetí jízdě skončil až na deváté pozici kvůli defektu, v závěrečné až šestý. To znamenalo v konečném pořadí rozjížděk propad na čtvrté místo za Kevina a Timmyho Hansenovi. Ve své semifinálové rozjížďce skončil druhý za Kevinem Hansenem a ve finále si dojel pro bronz.

Kevin Hansen skončil ve finále čtvrtý. Draho ho přišla zejména chyba na výjezdu z joker lapu. Byl příliš široký a poté ztrácel čas za Timem Scheiderem. Němec, který dojížděl do cíle s defektem pneumatiky, obsadil páté místo. Pneumatiku si prorazil i poslední zbývající finalista Guerlain Chicherit. Francouz ale na rozdíl od Scheidera svou Lancii Delta do cíle nedovezl.

„Euforie, kterou jsem si přinesl ze semifinále, vydržela jenom 500 metrů. Je to škoda, protože jsem na této zablácené trati našel dobrý rytmus,“ mrzelo Chicherita odstoupení.

Grönholm i Loeb za branami finále



Nejhorší víkend sezony má za sebou Niclas Grönholm. Syn dvojnásobného rallyeového šampiona Marcuse Grönholma patřil po prvních dvou podnicích spolu s Johanem Kristofferssonem mezi dva jezdce, kteří dokázali pokaždé vystoupat na pódium. Tentokrát byl ale vyřazen už v semifinále a v konečném pořadí obsadil sedmé místo.

„Tento víkend jsme se trápili od startu až do cíle. Vlastně k tomu nemám moc co říct. Je to víkend, na který se budeme snažit co nejrychleji zapomenout. Těším se, že teď budeme mít pár týdnů volno, dobijeme energii a vrátíme se silnější,“ uvedl zklamaný Grönholm.

Niclas Grönholm udržel i přes semifinálový konec druhé místo v šampionátu. Foto: Construction Equipment Dealer Team


V semifinále byl vyřazen také Sébastien Loeb. Devítinásobný mistr světa v rallye, který měl v sobotu potíže s posilovačem řízení, byl klasifikován až jako osmý. Devátá skončila Klara Anderssonová a poslední desáté místo obsadil Gustav Bergström. Anderssonovou potkal v semifinále defekt. Ani Bergströmův den se neobešel bez potíží. Při třetích jízdách se totiž na jeho Volkswagenu Polo rozbilo řízení a skončil ve štěrku.

Bergström přistoupil ke startu v Höljes neobvykle. Sobotního programu se totiž vůbec nezúčastnil. Místo toho účinkoval ve Fällfors při závodech seriálu Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Na čtvrtý letošní podnik se rallyekrosové mistrovství světa vydá do Velké Británie. O víkendu 22.-23. července se totiž pojede v Lyden Hillu.

Výsledky podniku: 1. Johan Kristoffersson (Švédsko, Kristoffersson Motorsport, Volkswagen Polo RX1e), 2. Timmy Hansen (Švédsko, Hansen World RX Team, Peugeot 208 RX1e), 3. Ole Christian Veiby (Norsko, Kristoffersson Motorsport, Volkswagen Polo RX1e), 4. Kevin Hansen (Švédsko, Hansen World RX Team, Peugeot 208 RX1e), 5. Timo Scheider (Německo, ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, Seat Ibiza), 6.Guerlain Chicherit (Francie, Special One Racing, Lancia Delta Evo RX1e), 7. Niclas Grönholm (Finsko, Construction Equipment Dealer Team, PWR RX1e), 8. Sébastien Loeb (Francie, Special One Racing, Lancia Delta Evo RX1e), 9. Klara Anderssonová (Švédsko, Construction Equipment Dealer Team, PWR RX1e), 10. Gustav Bergström (Švédsko, Kristoffersson Motorsport, Volkswagen Polo RX1e).

Průběžné pořadí: 1. Kristoffersson 69, 2. Grönholm 42, 3. K. Hansen 38, 4. Veiby 35, 5. T. Hansen 33, 6. Scheider 31, 7. Anderssonová 30, 8. Loeb 29, 9. Chicherit 27, 10. Bergström 20.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Kristoffersson Motorsport

Komentáře ke článku