Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Rusové chtějí stavět elektrické mustangy

Rusové chtějí stavět elektrické mustangy

Snad jim to někdo zaplatí

Ne, není to vtip, ani překlep. Nadějný ruský startup má v plánu stavět elektrické verze klasických vozů Ford Mustang. Firma má název Aviar Motors a skvělou zprávou je, že vůz nebude potřebovat dárce orgánů v podobě klasického Mustangu. Na hliníkovém šasi bude totiž postavena pouze replika tohoto slavného vozu. A má to ještě jednu výhodu - karoserie bude z uhlíkových vláken, takže i mnohem lehčí. 

Kromě toho má nabídnout i spoustu zajímavých detailů, které patří do moderní doby: LED přední a zadní světlomety, zatahovací kliky dveří a kovaná kola. Vylepšená by měla být i aerodynamika. Zahrnuje implementovaný přední splitter a zadní spojler, který se automaticky aktivuje při rychlostech nad 120 km/h, stejně jako zadní difuzor, který má napomáhat proudění vzduchu a snižovat tlak pod autem. Adaptivní vzduchový podvozek má měnit světlou výšku podle aktuální rychlosti a stylu jízdy.

Fotografie interiéru prozrazují ještě mnohem více. Interiér je luxusní kombinací několika značek. Sedmnáctipalcový infotainment ve středu palubní desky jakoby z oka vypadl tomu z vozů Tesla. Je zde i digitální přístrojový štít, obklopený výdechy ventilace, které zase náramně připomínají řešení ve vozech Mercedes. Podle Aviaru jsou všechny prvky výbavy 21. století samozřejmostí, včetně dvouzónové klimatizace, vyhřívaných sedadel, zadní parkovací kamery, panoramatického střešního okna a bezklíčového odemykání. 

Pokud to doposud znělo zajímavě, teď to bude ještě lepší. Pár elektrických motorů má produkovat celkem 840 koňských sil a 966 Nm. Síla se má přenášet na všechna čtyři kola a Aviar tvrdí, že elektrický Mustang zrychlí z nuly na 100 km/h za 2,2 sekundy. Maximální rychlost by měla být kvůli výdrži baterií limitována 250 km/h. Plně nabitý vůz by měl urazit vzdálenost 507 kilometrů.

Automobil má být unikátní i v tom, že jako první elektrický muscle car bude vybaven systémem, který může simulovat zvuk klasického auta. Zvuk motoru a výfuků má připomínat originální Mustang Shelby GT500.

Komentáře ke článku