Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ford Mondeo už i jako hybridní kombi

Ford Mondeo už i jako hybridní kombi

Modernizace modelové řady střední třídy

Ford Mondeo se po modernizaci vzhledově moc nezměnil. Výjimkou je jen nová podoba mřížky chladiče, jejíž tvar a provedení se liší v závislosti na výbavovém stupni. Lehké vzhledové úpravy najdeme i na obou náraznících.

Ford Mondeo Hybrid

Obložení interiéru těží z kvalitnějších materiálů. Mondeo současně přináší nejnovější evoluci multimediálního systému Sync 3. Ve verzích s novou osmistupňovou automatickou převodovkou je místo klasického pákového voliče otočný ovladač, který umožnil přidat další USB port.

Ford Mondeo Hybrid

Novou osmistupňovou automatickou převodovku s měničem Ford vyvinul ve spolupráci s koncernem General Motors. Adaptivní tempomat díky ní obsahuje i funkci asistentu pro jízdu v dopravní zácpě - Mondeo se s ním nyní dokáže bez zásahu řidiče zastavit i rozjet. Převodovka je určena pro nový turbodiesel 2,0 EcoBlue se systémem SCR, dostupný ve třech výkonových verzích: 88 kW (120 k), 110 kW (150 k) a 140 kW (190 k). Turbodiesel může být kombinován i s inteligentním pohonem všech kol, ovšem Ford zatím neupřesnil, zda bude nabízena kombinace nové automatické převodovky a 4x4 nebo jen s přímým řazením.

V nabídce zážehových motorů zůstává přeplňovaný čtyřválec 1,5 EcoBoost/121 kW (165 k).

Nejvýznamnější novinkou modernizovaného Fordu Mondeo je kombinace karoserie kombi s hybridním pohonem. Ten Ford dosud nabízel jen pro sedan, jenže o tento typ karoserie už Evropané nemají zájem.

Základem pohonné jednotky je nepřeplňovaný zážehový čtyřválec 2,0 l, schopný pracovat v Atkinsonově cyklu. Ten doplňují dva elektromotory. Jeden pracuje jako generátor elektrické energie při brzdění a tzv. plachtění s uvolněným pedálem plynu a druhý pomáhá zážehovému motoru při rozjíždění a akceleraci. Kombinovaný největší výkon systému je 138 kW (187 k) při 6000/min a nejvyšší točivý moment činí 174 N.m při 4000/min. Tyto parametry přenáší na přední kola planetová převodovka ECVT.

Ford Mondeo Hybrid

V čistě elektrickém režimu může Mondeo Hybrid jet rychlostí až 135 km/h, ale pak má dojezd jen pár set metrů. Lithio-iontové akumulátory s kapacitou 1,4 kWh jsou uloženy za zadními opěradly, takže se objem zavazadlového prostoru zmenšil na 403 l (až 1508 l po sklopení zadních sedadel). Mondeo Hybrid kombi v kombinovaném režimu spotřebuje 4,4 l benzinu na 100 km, ale objem palivové nádrže se zmenšil na 53 l místo standardních 62,5 l.

Cena verze Mondeo HEV kombi (946 900 Kč) je srovnatelná s nejbližší variantou se vznětovým motorem. Na hybridní Mondeo se poskytuje stejná záruka jako na ostatní varianty tohoto modelu, tedy pět let nebo 120 000 km.

Ford Mondeo Hybrid

Komentáře ke článku