Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Alkohol za volantem: smrt a velké škody

Alkohol za volantem: smrt a velké škody

Každý druhý postih z povinného ručení je z tohoto důvodu

Podle statistik Policie ČR za uplynulý rok byl alkohol prokázán u viníků 4626 dopravních nehod, což je o 375 případů více než v roce 2017. Drogy loni zapříčinily 260 pojistných událostí na silnicích a v 54 případech byla u viníka nehody zjištěna přítomnost alkoholu a drog současně.

alkohol

Při nehodách způsobených pod vlivem alkoholu zahynulo celkem 62 osob, což je z celkového počtu 565 obětí každá sedmá. Bylo to o 14 víc než v roce 2017.

Usednout za volant po skleničce vína nebo i malém pivu se opravdu nevyplatí. Pokud řidič způsobí dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, může přijít nejen o řidičský průkaz, ale pojišťovna má právo po něm regresem vymáhat škodu, kterou zaplatila poškozeným z jeho povinného ručení. A ta se může lehce vyšplhat i do miliónových částek. Allianz eviduje za loňský rok 200 takových případů v celkové hodnotě 16 milionů korun.

alkohol

„Pod vlivem alkoholu jezdí častěji muži, a pokud v alkoholovém opojení usedne za volant žena, je to většinou spojené s nějakým tragickým příběhem. Samozřejmě nejsou výjimkou nehody za milionové částky, neboť při řízení pod vlivem alkoholu dochází především ke škodám na zdraví s následkem těžkého zranění či smrti,“ vysvětluje Michaela Sitárová z oddělení regresů Allianz pojišťovny.

Postihy kvůli alkoholu tvoří dlouhodobě přes polovinu regresů z povinného ručení. Ze 423 případů za rok 2018 jich bylo 200 způsobených právě pitím. Postih za alkohol může pojišťovna uplatnit i v případě havarijního pojištění. Krácení nebo zamítnutí se týká i situací, kdy motorista řídil pod vlivem návykových látek nebo se odmítl podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu či drog.

alkohol

Komentáře ke článku