Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Opel Grandland X Hybrid4 vrcholem nabídky

Opel Grandland X Hybrid4 vrcholem nabídky

Špičková verze SUV nabízí možnost elektrického pohonu PHEV i všech kol

Opel bude jezdit s elektrickým pohonem - všechny jeho modely budou do roku 2024 elektrifikované. Uplatňování tohoto strategického plánu pokračuje představením nové verze modelu Grandland X. Jako vrcholné SUV v nabídce značky Grandland X Hybrid4 kombinuje plug-in hybridní pohon s pohonem všech kol.

Opel Grandland X AWD

Turbodmychadlem přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 1,6 l/147 kW (200 k) doplňují dva trakční elektromotory o 80 kW (109 k), což dohromady dává největší systémový výkon 221 kW (300 k). Jeden elektromotor je uložený vpředu a integrovaný do osmistupňové automatické převodovky. Druhý je spolu s invertorem a diferenciálem zabudován do modulu zadní nápravy. Díky tomu mohou být poháněna všechna kola.

Spalovací motor vůz pohání ve střední a vyšší rychlosti, trakční elektromotory zajišťují krátkodobý pohon v nízké rychlosti. Grandland X Hybrid4 nabízí čtyři jízdní režimy - elektrický, hybridní, AWD (4x4) a sportovní.

Vysokonapěťový (300 V) Li-ion akumulátor má kapacitu 13,2 kWh. Je umístěn pod zadními sedadly, takže vůbec neubírá z vnitřního prostoru pro cestující ani zavazadla. Dojezd jen na elektřinu je až 50 kilometrů (podle WLTP). Předběžně určená hodnota spotřeby paliva podle WLTP je 2,2 l/100 km (emise CO2 49 g/km).

Opel Grandland X AWD

Vůz je vybavený brzdovou soustavou s funkcí rekuperace, která při zpomalování a brzdění přeměňuje kinetickou energii na elektrickou pro dobíjení akumulátoru. Rekuperace prodlužuje dojezd na elektřinu v průměru o 10 %. Řidič může přepínačem měnit režim rekuperace. V režimu Regeneration on Demand je brzdný moment elektromotoru tak velký, že řidič v běžném provozu pro úplné zastavení vozu vůbec nemusí použít pedál brzdy. Opel Grandland X Hybrid4 se tak dá ovládat jen prostřednictvím akcelerátoru (tedy jediným pedálem).

Doba nabíjení akumulátoru závisí na druhu použité nabíječky. Kromě kabelu, kterým je možné vůz dobíjet z běžné domovní sítě, dodává Opel také kabely pro dobíjení z veřejných nabíjecích stojanů nebo domácí nástěnné nabíjecí stanice (wallbox). Při použití nástěnné nabíječky o výkonu 7,4 kW se akumulátor zcela nabije za jednu hodinu a 50 minut.

Pro automobil budou k dispozici nové telematické služby Opel Connect zahrnující mapříklad funkci navigace s dopravními informacemi v reálném čase, kontrolu stavu pomocí aplikace a přímé spojení s dispečinkem asistenční, respektive záchranné služby včetně nouzového volání.

Opel Grandland X AWD

Pro zvýšení pohodlí řidiče při nabíjení se dají využívat služby Free2Move, což je značka mobility koncernu PSA. Nabídka zahrnuje nabíjecí kartu, která umožňuje přístup k více než 85 000 nabíjecím stanicím v Evropě, a plánovač cest, který doporučí nejvhodnější trasu při zohlednění aktuálního dojezdu a umístění stanic podél trasy. On-line navigace infotainmentu Navi 5.0 IntelliLink umožňuje vyhledávání optimálních tras a navádění ke zvoleným nabíjecím stanicím.

Grandland X Hybrid4 dostal některé specifické prvky, jakými jsou například elektrický kompresor klimatizace nebo elektrické vytápění.

První plug-in hybrid značky Opel si budou již brzy moci objednávat i zákazníci v ČR. První objednané vozy dorazí začátkem roku 2020. Opel v následujících 20 měsících uvede na trh čtyři verze nových modelů s plně elektrickým pohonem. Budou to Corsa nové generace, která se objeví ještě letos, Zafira Life, Vivaro v užitkové verzi a nástupce modelu Mokka X.

Opel Grandland X AWD

Komentáře ke článku