Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Světové premiéry Opelu na autosalonu IAA 2019

Světové premiéry Opelu na autosalonu IAA 2019

Nová Astra, nová Corsa, Grandland X Plug-in Hybrid a nová Zafira Life

„Na autosalonu ve Frankfurtu Opel ukáže, jak se budoucnost automobilu stává realitou. Soustředíme se na zákazníky a jejich potřeby. Namísto pouhého naznačování cesty vpřed rovnou nabízíme kompletní portfolio pohonných systémů - od přelomového elektrického a hybridního pohonu po mimořádně efektivní spalovací motory,“ říká generální ředitel automobilky Opel Michael Lohscheller.

Sportovní, atraktivní, ekonomická a poprvé i elektrická Corsa

IAA Opel

Nový Opel Corsa s délkou 4,06 m je modernější, dynamičtější a efektivnější než všichni jeho předchůdci. Velmi úsporné zážehové a vznětové motory pokrývají výkonové pásmo od 55 kW (75 k) do 96 kW (130 k) s kombinovanou spotřebou paliva podle NEDC v rozmezí 3,2 až 4,6 l/100 km (emise CO2 104 - 144 g/km).

Šestá generace bude poprvé k dispozici i v plně elektrické verzi jako Corsa-e s elektromotorem o výkonu 100 kW (136 k) a s akumulátory o kapacitě 50 kWh, umožňujícími dojezd až 330 kilometrů (podle WLTP). Příznivá spotřeba paliva a agilní jízdní dynamika jsou charakteristické pro všechny motory a Corsa-e k tomu přidává navíc i nulové lokální emise.

IAA Opel

Se sportovním designem koresponduje i nízká pohotovostní hmotnost - u nejlehčí Corsy je pod hranicí 1000 kg.
Skutečnou technickou lahůdku představují adaptivní neoslňující LED světlomety IntelliLux LED Matrix, které nyní Opel jako vůbec první výrobce nabízí v segmentu malých automobilů.

K dalším inovacím patří asistenční systém pro ochranu boků Flank Guard s ultrazvukovými senzory, panoramatická couvací kamera so záběrem 180° nebo parkovací asistent. Nechybějí protikolizní systém Forward Collision Alert s funkcí nouzového brzdění Automatic Emergency Braking a rozeznáváním chodců, inteligentní tempomat a asistent pro udržování jízdního pruhu Lane Keep Assist.

Posádka modelu Corsa nové generace může využívat nejmodernější infotainment, který zahrnuje systémy Multimedia Radio a Multimedia Navi s barevným dotykovým sedmipalcovým displejem a špičkový Multimedia Navi Pro s barevnou dotykovou desetipalcovou obrazovkou.

Corsa-e má specifický digitální sdružený přístroj. Zákazníci si mohou také objednat telematické služby Opel Connect s navigací v reálném čase, přímým spojením s asistenční službou, automatickým nouzovým voláním při nehodě a mnohými dalšími funkcemi.

Grandland X Hybrid4 s pohonem všech kol

IAA Opel

Dalším produktem elektrifikační ofenzívy značky je nový Grandland X s technologií plug-in hybrid a pohonem všech kol. Pohonnou jednotku modelu Grandland X Hybrid4 tvoří turbodmychadlem přeplňovaný zážehový čtyřválec 1,6 l s přímým vstřikováním paliva a výkonem 147 kW (200 k). Spalovací motor byl speciálně adaptovaný pro hybridní pohon.

Hybridní pohonný systém doplňují dva elektromotory o výkonu 80 kW (109 k) a li-Ion akumulátor o kapacitě 13,2 kWh. Jeden elektromotor je umístěný vpředu a je propojený s osmistupňovou automatickou převodovkou. Druhý je spolu s invertorem a diferenciálem integrovaný do modulu elektricky poháněné zadní nápravy.

Grandland X Hybrid4 umožňuje čtyři jízdní režimy – elektrický, hybridní, 4x4 (AWD) a Sport. V hybridním módu systém samočinné volí nejefektivnější způsob pohonu. Elektrický režim dovoluje jízdu bez emisí s dojezdem až 52 kilometrů podle WLTP (65 kilometrů podle NEDC). V režimu 4x4 (AWD) se aktivuje elektrifikovaná zadní náprava a vůz má maximální trakci na všech druzích povrchu. Pro další zvýšení efektivity pohonu má Grandland X Hybrid4 rekuperační brzdovou soustavu, která mění kinetickou energii při zpomalování na elektrickou a tou se dobíjejí akumulátory.

Nejefektivnější Astra všech dob

IAA Opel

Nejmodernější zážehové a vznětové motory garantují modernizovanému modelu Astra vitální jízdní vlastnosti v kombinaci s nízkou hladinou hlučnosti. Protiběžný vyvažovací hřídel v bloku motoru kompenzuje vibrace.

Turbodmychadlem přeplňované zážehové tříválce jsou k dispozici s objemem 1,2 l nebo 1,4 l. Jejich výkonové rozpětí je od 81 kW (110 k) až do 107 kW (145 k) a maximální točivý moment sahá od 195 až po 236 N.m. Kombinovaná spotřeba paliva podle NEDC je 4,3 - 5,0 l/100 km a emise CO2 99 - 116 g/km.

Základní motor je standardně vybavený šestirychlostní přímo řazenou převodovkou. K nízké spotřebě paliva a vysokému komfortu přispívají i nová samočinná převodovka s plynulou změnou převodového poměru CVT a plynule řadící devítistupňová automatická převodovka.

S koeficientem aerodynamického odporu cx 0,26 pro hatchback i pro kombi Sports Tourer je nová Astra po této stránce jedním z  nejlépe řešených automobilů své třídy.

Opel Astra jde příkladem i co do nabídky komfortních a asistenční systémů a infotainmentu. Nová přední kamera je menší, ale výkonnější než v minulosti. Také digitální couvací kamera, která je dostupná v kombinaci s novým systémem infotainmentu Multimedia Navi Pro, je výkonnější a preciznější, ve tmě mnohem lépe vynikají kontrasty. V nabídce jsou i inteligentní neoslňující adaptivní světlomety IntelliLux LED Matrix.

Multifunkční van Zafira Life

IAA Opel

Zafira čtvrté generace je na výběr ve třech délkách - jako 460 cm dlouhá verze S (Small), 495 cm dlouhá M (Medium) a 530 cm dlouhá L (Large). Každá může mít až devět sedadel. Většina verzí je nižší než 190 centimetrů, takže může využívat podzemní garáže.

Boční posuvné dveře na obou stranách (na přání) se otevírají elektricky pomocí senzorů snímajících pohyb nohy pod vozem, což je unikátní komfortní prvek. Nejkratší verze Zafira Life S má zavazadlový prostor o objemu až 3600 l, u nejdelšího provedení L je to až 4900 l.

Ve výbavě jsou sofistikované asistenční systémy, nejmodernější infotainment, head-up displej, adaptivní radarový tempomat, kamery a elektronická kontrola trakce IntelliGrip.

Komentáře ke článku