Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Validační jízdy za volantem Opelu Corsa F

Validační jízdy za volantem Opelu Corsa F

Vyzkoušeli jsme novou generaci ještě před jejím představením

Opel Corsa 6. generace se veřejnosti oficiálně představí počátkem září na autosalonu ve Frankfurtu. Už na konci června se odhalí jeho podoba a bude možné ho objednávat. První vozy dorazí k prodejcům ještě před koncem roku. Verze s elektrickým pohonem bude následovat už počátkem roku 2020.

Opel Corsa F Validation

Inženýři Opelu usilovně připravují šestou generaci Corsy v rekordně krátkém čase. Přesto slibují lepší auto než kdy předtím. Corsa ročník 2019 bude lehčí a hospodárnější. Vývojáři a zkušební inženýři od ledna pracují na doladění zavěšení, pohonných jednotek, elektroniky, osvětlení a na dalších úpravách, jimiž vylepšují toto malé auto před jeho uvedením na trh. Chtějí zákazníkům nabídnout špičkový podvozek s dokonalou rovnováhou mezi bezpečností, komfortem a potěšením z jízdy.

Nová Corsa je s délkou 406 centimetrů jen o trochu delší. Má prodloužený rozvor na 254 centimetrů, je o trochu širší, ale o pět centimetrů nižší (143 cm) než odcházející 5. generace. V prodeji bude jen jako pětidveřový hatchback se zavazadlovým prostorem o objemu 309 litrů.

Opel Corsa F Validation

Šestá generace Corsy je prvním Opelem, využívajícím multienergetickou platformu koncernu PSA CMP, umožňující použití též elektrického pohonu. Platforma vyniká vysokou mírou modularity a umožňuje použití špičkových asistenčních systémů zahrnutých do systému ADAS.

Díky použití platformy CMP se dosáhlo významného snížení hmotnosti, a to až o 108 kilogramů, takže nejlehčí verze váží jen 980 kilogramů. Díky tomu se zlepšila dynamika vozu, jeho ovladatelnost a snížila spotřeba. K tomu se přidalo i významné zlepšení aerodynamiky, týkající se jak vnějších tvarů vozu, tak podlahy, ale i zmenšení čelní plochy.

Uspořádání interiéru je založeno na využití nejnovějších digitálních systémů a snaze o usnadnění ovládání všech funkcí vozu. Veškeré důležité informační prvky má řidič v zorném poli nebo jeho bezprostřední blízkosti. Při návrhu interiéru byly samozřejmě využívány moduly PSA, nicméně v uspořádání typickém pro vozy Opel.

Opel Corsa F Validation

Jako důležitý bezpečnostní prvek u Opelu berou osvětlení vozu. Proto je Corsa prvním vozem v segmentu malých aut se světlomety LED Matrix Intellilux.

Při představení nové Corsy budou k dispozici přeplňované zážehové motory 1,2 T s filtrem pevných částic GPF a výkony 55 kW (75 k), 88 kW (120 k) a 96 kW (130 k) a turbodiesel 1,5 l/74 kW (100 k).

Opel Corsa F Validation

S novou Corsou jsme měli možnost se seznámit v průběhu takzvaných validačních jízd. Při nich technici prověřují spolupráci všech systémů vozu. My jsme absolvovali druhou fázi validačních jízd v okolí Hornbachu na pomezí Německa a Francie.

Při validačních jízdách jsou vyřazeny z činnosti veškeré asistenční systémy a infotainment. Černobílé maskování nejen dokonale skrývá atraktivní tvary a design nové generace, ale také ovlivňuje aerodynamiku vozu.

Opel Corsa F Validation

K dispozici jsme měli vozy poháněné zážehovými turbomotory 1,2 T ve verzích 74 kW (100 k) v kombinaci s novou šestirychlostní přímo řazenou převodovkou a 96 kW (130 k) s novou osmistupňovou samočinnou převodovkou. Pro porovnání jsme jezdili se současnými podobnými vozy  - v prvním případě se stejným výkonem (1,4T/74 kW) a ve druhém se šestistupňovou automatickou převodovkou.

Při validačních jízdách jsme se přesvědčili o tom, že nová Corsa skutečně představuje obrovský skok v ovladatelnosti i pohodlí. Prodejci Opelu s novou Corsou dostanou výtečnou zbraň proti konkurenci.

Opel Corsa F Validation

Komentáře ke článku