Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nová Honda Jazz bude jen jako hybrid

Nová Honda Jazz bude jen jako hybrid

Objeví se i jako crossover Crosstar

Honda již dříve avizovala, že do roku 2025 budou všechny modely prodávané v Evropě elektrifikované. S představením nového Jazzu ale přichází s ambicióznějším plánem a mluví o roku 2022. A právě nová Honda Jazz bude mít pod kapotou pouze hybridní techniku. Bude tak prvním nositelem označení e:Technology. 

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Už současná generace Hondy Jazz měla dlouho v nabídce pouze jeden motor, zážehovou atmosférickou třináctistovku. Patnáctistovka přibyla až loni a to pouze pro verzi Dynamic. U příští generace to zatím vypadá, že bude pouze jedna motorizace, a to hybridní. Zato budou rovnou dvě verze Jazzu. Kromě standardního Jazzu bude k dispozici i crossover pod názvem Crosstar.

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

O pohonném systému zatím Honda neuvádí detaily, ale udává, že model Jazz bude poprvé v Evropě k dispozici pouze s dvoumotorovou hybridní pohonnou jednotkou, která poskytuje výjimečnou kombinaci výkonné a bezproblémové jízdy a působivé úspory paliva. Tento systém byl údajně vyvinut speciálně pro model Jazz a je prý zárukou pohotovějších reakcí a většího souznění s řízením. Lze ovšem předpokládat, že bude fungovat na stejném nebo podobném principu jako hybridní systém v SUV CR-V, které už jsme s touto motorizací testovali. 

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Design nového Jazzu je oproti předchozím dvěma generacím velkou změnou. Silueta je podobná, tedy typově mezi hatchbackem a MPV, na čemž je vidět důraz na prostornost. Místo členitých tvarů končící generace ale vnějšímu designu dominují jednoduché a hladké linie. Ještě větší změna nastala v interiéru, který u současné generace působil poněkud zastarale už při představení. V novém Jazzu je ale naopak moderní a i uvnitř nejsou žádné složité tvary.

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Honda uvádí, že díky podstatně tenčímu sloupku A je z vozu výrazně lepší výhled. I nový Jazz by měl při kompaktních rozměrech nabídnout nadstandardní prostor. Cíl zachovat praktičnost dokazují i zadní sedačky Magic Seats, které zajišťují velkou variabilitu interiéru.

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Dalším modelem řady Jazz je nová verze Crosstar, která je navržena tak, aby oslovila ty, kteří hledají více crossoverový design. Nový model Crosstar, který je k dispozici se stejným hybridním pohonem a prvky jako standardní provedení, má zvýšenou světlou výšku, jedinečný design přední masky, voděodolné čalounění a integrované střešní lyžiny. 

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Honda slibuje také bohatou bezpečnostní výbavu, která zahrnuje například vylepšený systém Honda Sensing. Ten byl rozšířen o novou kameru s širším záběrem a vysokým rozlišením, která nahrazuje předchozí konfiguraci kamery a radaru.

Systém pro zmírnění následků nehody (Collision Mitigation Braking System, CMBS) byl vylepšen o noční režim. Detekuje chodce a cyklisty, když není k dispozici pouliční osvětlení. Nově se také aktivuje, když protijedoucí vozidla přejíždějí nebo odbočují do dráhy vozu. Nový kamerový systém také umožňuje adaptivnímu tempomatu (Adaptive Cruise Control, ACC) sledovat dopravu při nízkých rychlostech v zácpách. Dále využívá systém pro udržování v jízdním pruhu (Lane Keep Assist) na městských i venkovských silnicích a také na víceproudých dálnicích pro zvýšení bezpečnosti ve více situacích.

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

Zajímavé funkce nabízí nový Jazz i v oblasti konektivity. Jsou to například infotainment s funkcí Wi-fi hotspot nebo zrcadlení mobilního telefonu Android Auto a Apple CarPlay, které lze využít i prostřednictvím bezdrátového propojení.

Zahájení prodeje na evropských trzích Honda plánuje na polovinu roku 2020 a cenu samozřejmě ještě nezveřejnila. Stejně tak si budeme muset počkat na technické parametry vozu. 

Nová Honda Jazz a Jazz Crosstar

 

Komentáře ke článku