Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota chce stavět propletené město

Toyota chce stavět propletené město

Jezdit v něm budou pouze vozidla s nulovými emisemi

Toyota na veletrhu CES představila projekt urbanistického celku budoucnosti, rozkládajícího se na území o ploše 175 akrů na úpatí japonské hory Fudži. Woven City, v překladu propletené město, bude tvořit plně propojený ekosystém, poháněný pomocí vodíkových palivových článků.

Trvale zde budou bydlet obyvatelé a výzkumní pracovníci, testující a vyvíjející různé technologie, například v oblasti autonomních systémů, robotiky, osobní mobility, chytrých domácností a umělé inteligence v reálném prostředí. Pro začátek se počítá s 2000 lidmi, přičemž toto číslo má narůstat s dalším rozvojem. Architektonický návrh je dílem Bjarkeho Ingelse, ředitele společnosti Bjarke Ingels Group (BIG). 

Takto má vypadat hlavní náměstí Woven City

Součástí generálního plánu je i určení způsobu využití jednotlivých komunikací s rozdělením do tří kategorií: pouze pro rychlejší vozy, pro pomalejší prostředky osobní mobility v kombinaci s chodci, respektive pro pěší korzování podobně jako v parku. Všechny tři typy ulic jsou vzájemně protkány tak, aby tvořily organickou síť.

K cestování osob budou sloužit jen plně autonomní vozidla s nulovými emisemi, pohybující se po hlavních dopravních tepnách. Přepravu a dodávky zboží zajistí Toyoty e-Palette, které poslouží i jako flexibilní mobilní prodejny.

Zahájení výstavby je naplánováno na počátek roku 2021.

Komentáře ke článku