Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Bezchybné první kroky Evanse

Bezchybné první kroky Evanse

Rallye Monte Carlo – čtvrtek

Králem prvního letošního soutěžního dne ve WRC se stal Elfyn Evans. Brit ve službách Toyoty ovládl obě čtvrteční rychlostní zkoušky Rallye Monte Carlo a do druhého dne vstoupí s náskokem 15,1 sekundy před Thierrym Neuvillem. Hyundai během úvodních dvou erzet trápily technické potíže, na které dopláceli zejména Neuvillovi parťáci Ott Tänak a Andreas Mikkelsen.

Ve čtvrtek měly posádky na programu úvodní dvě rychlostní zkoušky letošního ročníku. Obě se uskutečnily až večer za tmy. Nejprve byl na programu 21,01 kilometrů dlouhý úsek Thoard – Saint - Geniez a téměř vzápětí následovala vložka Bayons – Bréziers, která měřila 25, 19 kilometrů.

Před začátkem úvodních dvou erzet panovaly vysoké teploty. Jezdci se tak nemuseli obávat, že by je nachytal sníh, jak tomu při této soutěži nezřídka kdy bývá. Pro drtivou většinu posádek byly jasnouo volbou měkké pneumatiky. Závodníci si museli dát pozor na bláto a štěrk, které se díky řezání zatáček dostávaly do závodní stopy.

Zatímco první rychlostní zkoušku ovládl Evans s náskokem 5,2 sekundy před Ottem Tänakem, ve druhém dějství byla jeho převaha ještě o něco větší. Druhého Thierryho Neuvilla zdolal o 6,8 sekundy. Jeho celkový náskok na čele činí po prvním dni 15,1 vteřiny.

Evans má letos velkou šanci stát se konečně mistrem světa a nahradit tak na trůnu svého týmového kolegu Kalleho Rovanperu, který se po dvou titulech v letech 2022 a 2023 rozhodl zvolnit a za Toyotu odjede pouze vybrané soutěže. Evans již má na kontě tři tituly vicemistra z let 2020, 2021 a 2023.  Pokud jde o Rallye Monte Carlo, dosáhl zde Evans nejlépe na druhé místo. To mu přinesl ročník 2021. Na stupních vítězů zde ale stál také o rok dříve, kdy skončil třetí.

Elfyn Evans zahájil Rallye Monte Carlo velmi dobře. Foto: Toyota Gazoo Racing WRC

 

Hyundai s komplikacemi


Na druhém místě průběžného pořadí se po čtvrtku nachází Thierry Neuville se ztrátou 15,1 sekundy na Evanse. Třetí pozice patří Sébastienu Ogierovi. Devítinásobný vítěz této soutěže je za lídrem pozadu o 21,6 sekundy.

„Bylo to v pohodě, ale měl jsem nějaký malý problém,“ hodnotil Neuville svůj výkon. Třetí Ogier byl spokojen. „Byla to slušná jízda, ale trať se zašpinila velmi rychle,“ pronesl v cíli druhé rychlostní zkoušky.

Zatímco u Thierryho Neuvilla se objevil malý problém, u Otta Tänaka to bylo horší. Šampion z roku 2019, který se letos k Hyundai vrací po roce v M-Sportu, bojoval s neposlušným plynem. Jeho auto totiž jelo naplno i v době, kdy pedál uvolnil. Na první rychlostní zkoušce sice dokázal i s těmito potížemi dosáhnout na druhý nejrychlejší čas, v té druhé už to ale bylo horší. Skončil čtvrtý a stejná pozice mu nyní patří i celkově.

„S plynem je to opravdu špatné. Zkrátka jsme rádi, že jsme dojeli do cíle,“ posteskl si Estonec, jehož manko na Evanse činí 22,8 sekundy. Na Ogiera mu tedy chybí 1,2 vteřiny.

Druhou polovinu vozů Rally1 otevírá pátý Adrien Fourmaux. Francouz se letos vrací mezi elitu jako stálý jezdec po roce ve WRC 2. Tam byl odsunut zpět po nevydařeném ročníku 2022, kdy u M-Sportu zažil sezonu plnou chyb a nehod.

Adrien Fourmaux se drží v první pětce. Foto:WRC



„Měl jsem problém získat dobrý pocit. Bylo to ale dobré,“ zhodnotil svůj výkon 28letý jezdec.

Zatímco Fourmaux začal v Monte Carlu dobře, další navrátilec Andreas Mikkelsen to samé rozhodně tvrdit nemohl. Nora totiž porazili mimo jiné i šestý Takamoto Kacuta se sedmým Grégoirem Munsterem a nyní figuruje až na osmé pozici. Na první místo ztrácí už 1 minutu, 8 sekund a 8 desetin.

Norovi, který v nejvyšší kategorii závodil naposledy v roce 2019, dělalo starosti mapování motoru: „Když jsem najížděl do zatáček, tak auto zrychlovalo. Nedůvěřuji mu,“ neskrýval zklamání.

 

Fabia i Černý na špici



Úřadující šampion Andreas Mikkelsen je sice zpět v elitní kategorii, jedna věc se ale zatím ve třídě WRC 2 nemění – na špici zůstává vůz Škoda Fabia RS Rally2. Za jeho volantem sedí Pepe López. Španěl kraloval v obou čtvrtečních rychlostních zkouškách a celkově vede před dvojicí Citroënů C3. Zatímco 14,2 sekundy ztrácí druhý Nikolaj Grjazin, třetí Yohan Rossel zaostává o 19,9 sekundy. Lópezovi s Grjazinem současně patří poslední dvě bodované pozice v celkovém pořadí.

„Byl to opravdu dobrý začátek soutěže,“ pochvaloval si López. Nechce ale usínat na vavřínech. „Do cíle je stále dlouhá cesta. Pojďme na to,“ dodává.

Pepe López je lídrem WRC 2. Foto: Škoda Motorsport



Hodně sledovaná je také čtveřice vozů Toyota GR Yaris Rally2, která si v Monte Carlu odbývá svou světovou premiéru. Ve čtvrtek dopadl v rámci WRC 2 nejlépe Stéphane Lefebvre, kterému patří celkové čtvrté místo. Jan Solans je sedmý a Bryan Bouffier osmý. Pětačtyřicetiletého Francouze ovšem potkaly hned v úvodní rychlostní zkoušce potíže – chyboval ve vlásence a ztratil tak čas.

Ačkoli se v hodnocení WRC 2 nachází z jezdců Toyoty nejvýše Lefebvre, ještě rychleji jel Sami Pajari. Fin byl čtvrtým nejrychlejším autem specifikace Rally2 a současně obsadil celkové 12. místo. Při Rallye Monte Carlo ale jede bez nároku na zisk bodů. To samé platí pro Olivera Solberga se Škodou Fabia RS Rally2. Švéd je čtrnáctý celkově a šestý mezi vozy Rally2.

„Nebylo to dobré, bylo to příšerné. Vůbec jsem neměl sebedůvěru,“ byl syn mistra světa z roku 2003 Pettera Solberga frustrovaný.

V klasifikaci WRC 3 prozatím kraluje český jezdec Jan Černý. Před Ghjuvannim Rossim s Renaultem Clio Rally3 má náš reprezentant k dobru 43,9 sekundy. Nikdo jiný kromě této dvojice do šampionátu o víkendu neboduje. Ital Carlo Covi na poslední chvíli svou účast odvolal.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing

 

Komentáře ke článku